Atomalku ide vagy oda, maradnak a szankciók a Forradalmi Gárda ellen

Az Egyesült Államok akkor is fenntartja az iráni Forradalmi Gárdával, az iszlám köztársaság ideológiai hadseregével szembeni szankciókat, ha létrejön az atomalku – jelentette ki Robert Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja vasárnap a katari Doha Forumon.

„Az amerikai törvények értelmében továbbra is szankciókkal sújtják (a Forradalmi Gárdát), és a mi megítélésünk (a gárda) mindig ugyanaz marad”

– fejtette ki a diplomata, miközben Teherán azt követeli, hogy az Egyesült Államok vegye le a Forradalmi Gárdát a terrorista szervezetek listájáról.

Szombaton Irán megerősítette, hogy ez a követelése az iráni atomalku újjáélesztéséről szóló tárgyalásokon még a tárgyalt pontok között szerepel.

Dohában, ahol politikai és üzleti vezetők találkoznak, Robert Malley azt mondta a tárgyalásokról:

„Elég közel vagyunk, de már egy ideje elég közel vagyunk”.

Úgy vélekedett, ez mindent elmond arról, hogy milyen nehéz kérdésekről van szó.

Kamal Harazi egykori iráni külügyminiszter, aki jelenleg Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vezetőjének tanácsadója, Dohában úgy érvelt, hogy a Forradalmi Gárda a nemzeti hadsereg, és a nemzeti hadsereg nem kerülhet fel a terrorista szervezetek listájára.

Teherán már több hónapja tárgyalásokat folytat Bécsben Kínával, Oroszországgal, Franciaországgal, az Egyesült Királysággal és Németországgal a 2015-ös megállapodás megmentése érdekében, amelynek célja az volt, hogy megakadályozza Teheránt az atombomba megszerzésében.

Az iráni nukleáris tárgyalásokat felügyelő európai uniós (EU) koordinátor, Enrique Mora vasárnap Teheránban találkozik iráni kollégájával, Ali Bagheri Kánival, az iráni főtárgyalóval.

Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője szombaton a dohai fórum alkalmával úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás elérése az iráni nukleáris kérdésben „napok kérdése”.

Irán az Irakban található „cionista bázisok” elleni támadással fenyegetőzik

A Forradalmi Gárda fenyegetőzése napokkal az észak-iraki Erbíl városa elleni iráni rakétatámadás után történt.