Diplomáciai csúcstalálkozót tartanak a jövő héten Izraelben

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter meghívására jövő héten egy történelmi diplomáciai csúcstalálkozóra kerül sor Izraelben az amerikai, az Egyesült Arab Emírségek, Marokkó és Bahrein külügyminiszterével. 

Az eseményt vasárnap és hétfőn tartják Izraelben, további részleteket később közölnek – írja az Ujkelet.live

A csúcstalálkozóra Antony Blinken amerikai külügyminiszter régióban tette körútja részeként kerül sor, mely magában foglalja Izraelt, a Palesztin Hatóságot, Marokkót és Algériát.

Az amerikai külügyminiszter régióbeli látogatásának állomásai között szerepelt az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábiába is, azonban a húszi támadások után az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok között kialakult feszültségek miatt törölték.

Körülbelül másfél évvel az Ábrahám-egyezmény után Izrael egyfajta közvetítőként szolgál Abu-Dzabi és Washington között, és a soron következő csúcstalálkozó a feszültségek csillapítására tett kísérletet jelezi.

Blinken Izraelben várhatóan találkozik Naftali Bennett miniszterelnökkel, Lapid külügyminiszterrel, Beni Gantz védelmi miniszterrel és Jichák Herzog elnökkel.

Blinken Ramallahban találkozik a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal, valamint más vezető palesztin tisztviselővel.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Enyhülésnek indulnak Izrael és Törökország kapcsolatai

„Egyetértünk abban, hogy nem fogunk mindenben egyetérteni. De a vitákat kölcsönös tisztelettel és őszinteséggel fogjuk megoldani.” – bizakodik Herzog ankarai látogatása után.