Weimarban megemlékeztek az orosz bombatámadásban elhunyt buchenwaldi túlélőről

Weimarban megemlékeztek Borisz Romancsenkóról, aki egy harkivi rakétatámadásban vesztette életét.

Bodo Ramelow (Baloldali Párt) türingiai miniszterelnök kedd este Weimarban egy hatalmas Romancsenko-portré előtt tartott megemlékezésen fejezte ki megdöbbenését a 96 éves férfi halála miatt.

Az eseményen részt vett Jens-Christian-Wagner, a Buchenwald és Mittelbau-Dora Emlékhely Alapítvány vezetője és Martin Kranz, a zsidó témájú Ahava Fesztivál művészeti vezetője is.

Weimar polgármestere, Peter Kleine (pártonkívüli) kedden elszörnyedését fejezte ki a négy koncentrációs tábort túlélt Romancsenko halála miatt.

„Putyin Ukrajna nácitlanításáról beszél, miközben eltűri a holokauszt túlélőinek halálát, vagy az olyan emlékhelyek veszélyeztetését, mint a Babij Jar”

— mondta.

Megmenekült a Babij Jar-i holokauszt emlékhely

Nem érte orosz rakétatalálat.

A Buchenwald és Mittelbau-Dora Emlékhely Alapítvány szerint Romancsenko pénteken vesztette életét a kelet-ukrajnai Harkivban lévő többszintes háza ellen elkövetett rakétatámadásban. Az alapítvány régi harkivi bizalmasától származó információi szerint Romancsenko állítólag túlélte a buchenwaldi, peenemündei, dorai és bergen-belseni koncentrációs táborokat.

Romancsenko 1926. január 20-án született az ukrajnai Szumij városához közeli Bondariban egy földműves családban.

Bár nem volt zsidó, 16 éves korában német katonák fogták el, és 1942-ben a németországi Dortmundba deportálták, ahol kényszermunkásként dolgoztatták, az akkori ukrán lakossággal szembeni náci megfélemlítési taktika részeként.

Egy sikertelen szökési kísérlet után 1943-ban kényszermunkásként került a hírhedt buchenwaldi koncentrációs táborba.

96 évesen, orosz rakétatámadásban halt meg a buchenwaldi túlélő

Borisz Romancsenko ukrán kényszermunkásként túlélte a buchenwaldi és a bergen-belseni koncentrációs tábort, Peenenmündét, valamint a mittelbau-dorai lágert is.