Ukrán menekültek elhelyezése miatt aggódnak a palesztinai arabok

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke óva intette az izraeli vezetést, hogy az Izraelbe érkező ukrán menekülteket a júdea-szamáriai zsidó településekre költöztesse – jelentette kedden az as-Sark al-Avszat című, londoni székhelyű pánarab napilap.

Az elmúlt hetekben az izraeli hatóságok több, a harcok elől elmenekült ukrán családot helyeztek el zsidó településeken Júdea-Szamáriában.

Joszi Dagan, a júdea-szamáriai zsidó településekért felelős regionális tanács vezetője nemrég azt mondta, hogy

„megnyitják szívüket és kapuikat az ukrajnai zsidók előtt”.

A palesztin kormányfő a kabinet ülésén tett felszólalásában azt vetette Izrael szemére, hogy

„kihasználja az ukrajnai háborút” azért, hogy a menekültek személyében új telepeseket toborozzon,

egyúttal azzal vádolta meg a nemzetközi közösséget, hogy „kettős mércét alkalmaz” a palesztinokkal és az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

Nem, a palesztinok nem olyanok, mint az ukránok

Az ukránok soha nem próbálták meg az oroszokat a Fekete-tengerbe szorítani, és az ukrán alkotmány sem tartalmaz olyan záradékot, amely szerint Oroszországnak nincs létjogosultsága.

Mohammed Stajje mindazonáltal üdvözölte az Egyesült Államok külügyminisztériumának a kétállami megoldáshoz nyújtott elvi támogatását, valamint a palesztinoknak nyújtandó újabb segélyekről szóló döntését, ám hangsúlyozta: a szavakat tetteknek kell követniük.

Beszéde további részében a kormányfő kitért a március 26-án tartandó palesztin helyhatósági választásokra, amelyeket a demokrácia fontos részének nevezett.

Palesztin külügyminiszter: Készüljetek fel a kétállami megoldás temetésére!

Rijád Malki az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt kijelentette, hogy hiba volt várni bármilyen lépéssel, mintha az idő lehetővé tenné, hogy a kérdés magától megoldódjon.