Nem, a palesztinok nem olyanok, mint az ukránok

A fanatikus Izrael-ellenes rágalmazóktól, mint az Electronic Intifada munkatársa, Maureen Clare Murphy, a finomabb főműsoridős Izrael-gyalázókig, mint az MSNBC-s Mehdi Hasan, a palesztinbarát propagandaharcosok Oroszország ukrajnai invázióját használják fel arra, hogy Izrael ellen próbáljanak pontokat szerezni — írja szerkesztőségi vezércikkében a The Jerusalem Post.

„Ha nyugati liberálisként szimpatizálsz az ukránokkal, akik most fegyvert ragadnak Oroszország ellen, kérdezd meg magadtól, miért nem szimpatizáltál a Hamász harcosokkal Gázában vagy a Hezbollahhal Libanonban”

– tweetelte Murphy egy ezt a gondolkodást reprezentáló bejegyzésben.

Haszan pedig a szarkazmus eme gyöngyszemével szolgált a múlt héten, miután Jair Lapid külügyminiszter „a nemzetközi rend súlyos megsértéseként” ítélte el az Ukrajna elleni orosz támadást:

„Ki tudná jobban elítélni az agressziós háborúkat és az illegális megszállásokat… mint Izrael külügyminisztere”.

Csak a leghiszékenyebbek, a történelmet nem ismerők, vagy a zsidó állam iránti gyűlölettől elvakultak képesek összemosni a Hamászt és a Hezbollahot — amelyek kétes hírnevét az öngyilkos merénylők és a civil lakossági központok elleni rakéták hozták el — az orosz erők ellen harcoló bátor ukránokkal.

Izrael is szakított a semlegességgel, elítélte Oroszország támadását

„Izrael számára nem ismeretlenek a konfliktusok, és a háború nem a megfelelő út a megoldásukhoz” – mondta Jair Lapid.

Csak a szövegértésben súlyosan akadályozottak képesek összehasonlítani Izrael védelmi háborúit a szomszédos Oroszország inváziójával.

Ami Haszan „illegális megszállásra” való utalását illeti, érdemes megjegyezni, hogy

Izrael fél évszázada próbálja megtalálni a módját annak, hogy véget vessen a „megszállásnak” — amelyet egy olyan háború során kényszerítettek rá, amelyet nem ő választott — és közben életben maradjon.

Ez a képlet fájdalmasan megoldhatatlan az irreális palesztin követelések miatt, valamint azért, mert

a palesztinokat jobban érdekli a zsidó állam felszámolása, mint egy palesztin állam tényleges felépítése.

Mindazoknak, akik Izraelt az imperialista Oroszországnak, a palesztinokat pedig a szabadságot kereső ukránoknak próbálják beállítani, szem előtt kellene tartaniuk néhány igazságot:

  • Először is, az ukránok soha nem próbálták meg az oroszokat a Fekete-tengerbe szorítani, és az ukrán alkotmány sem tartalmaz olyan záradékot, amely szerint Oroszországnak nincs létjogosultsága.
  • Másodszor, az ukránok nem fegyverezték fel a népüket robbanómellényekkel, és nem biztatták őket arra, hogy szálljanak fel a moszkvai buszokra, és robbantsák fel magukat a lehető legtöbb ártatlan utassal együtt.
  • Harmadszor, az észak-ukrajnai Harkiv lakói nem lőtték rakétákkal a határon túli belográdi lakóházakat közel két évtizeden át.
  • A valóság szándékos elferdítése Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját, hogy Kijevet Vlagyimir Putyin orosz elnök sarkában tartsa, Izrael gázai vagy dél-libanoni hadműveleteihez hasonlítani, amelyekkel a Hamászt vagy a Hezbollahot kénytelen-kelletlen próbálja akadályozni a civil lakosság bombázásában.

Szerencsére a legtöbb értelmes ember átlát ezeken a hazugságokon.

Sajnos néhányan csak azt látják, hogy az oroszok a sokkal erősebb fél ebben a háborúban, hogy Izrael a sokkal erősebb fél, amikor a Hamász ellen harcol Gázában, és ösztönösen is az esélytelenebb, a gyengébb féllel szimpatizálnak.

A gyengeség azonban nem ad automatikusan erényt.

Az ukrán-orosz konfliktusban történetesen Ukrajna egyszerre a sértett és a gyengébb fél. A palesztinok esetében azonban nem ez a helyzet.

A történelem felületes értelmezése mellett azok, akik az orosz-ukrán háborút Izrael ellen próbálják fegyverként felhasználni, képmutatásban is bűnösek. Ugyanazok közül sokan, akik elítélik Oroszországot, amiért megpróbál egy másik országot elfoglalni, hallgatnak, amikor Irán ugyanezt tervezi Izraellel.

A következetlenség megdöbbentő megnyilvánulása, hogy az Egyesült Államokban és Európában sokan kiáltanak az Oroszország elleni szigorúbb gazdasági szankciókért, miközben éljenzik azokat, akik megszüntetnék az Irán elleni szigorú gazdasági szankciókat, hogy lehetővé tegyék az országgal kötendő új nukleáris megállapodást.

Oroszország megpróbál elpusztítani egy országot a szomszédságában. Irán már több országot is tönkretett a térségében – Jemen, Libanon, Szíria, és iparkodik Irakon is.

Iránnal ellentétben Oroszország nem tett ígéretet arra, hogy eltöröl egy mindössze 2000 km-re lévő országot, ahogyan Irán többször is teszi, amikor Izraelről van szó.

Ahelyett, hogy a nyugati liberálisok azt kérdeznék maguktól, ahogy Murphy tette elképesztően ostoba tweetjében, hogy miért nem állnak a Hamász és a Hezbollah oldalára, ahogy az ukránokkal teszik, inkább azt kellene megkérdezniük maguktól:

miért nem aggódnak annyira Irán regionális hegemónia- és uralmi törekvései miatt, mint Oroszországéi miatt?

Brit képviselő gondolatai az orosz támadás kapcsán: ideje elismerni Palesztinát

Elliott képviselőasszony úgy érezte itt az ideje a palesztin-izraeli konfliktusról beszélni.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.