Izrael is szakított a semlegességgel, elítélte Oroszország támadását

Jáir Lapid külügyminiszter csütörtökön elítélte Oroszország teljes körű Ukrajna invázióját, amely órákkal korábban kezdődött – írja az Újkelet.live

Izrael semleges maradt az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktussal kapcsolatban, miközben az elmúlt napokban felerősödött a feszültség a két ország között.

„Az Ukrajna elleni orosz támadás súlyosan megsérti a nemzetközi rendet. Izrael elítéli ezt a támadást, és kész humanitárius segítséget ajánlani az ukrán állampolgároknak.”

„Izrael számára nem ismeretlenek a konfliktusok, és a háború nem a megfelelő út a megoldásukhoz. A háború első órái és napjai egyben az utolsó alkalmak is, amikor még megállhatsz és visszatérhetsz a tárgyalóasztalhoz a világhatalmak közvetítésével, hogy békésen rendezd a vitákat”

– mondta Lapid közleményében.

A külügyminiszter hozzátette, hogy Izrael „jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Ukrajnával egyaránt”, és felszólította a még Ukrajnában tartózkodó izraeli állampolgárokat, hogy hagyják el az országot.

Herzog: Imádkozom, hogy visszatérjen a béke Oroszország és Ukrajna között

Chábád mozgalom harkivi küldötte egy izraeli rádiónak elmondta, hogy jelenleg nem lehet elhagyni a várost, mert harckocsik állták el a kivezető utakat.