Herzog: Imádkozom, hogy visszatérjen a béke Oroszország és Ukrajna között

Jichák Herzog, Izrael államelnöke a külügyminisztérium szerdai közleményét megerősítve kijelentette, hogy Izrael támogatja Ukrajna területi integritását – jelentette az izraeli katonai rádió csütörtökön.

A Görögországban tartózkodó izraeli államelnök athéni találkozóján azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus békés megoldásáért imádkozik.

„Ma reggel nagyon szomorú vagyok, humanitárius tragédiától tartok és attól, hogy ártatlan civilek is megsebesülhetnek”

– mondta Herzog.

„Imádkozom, mint szerte a világon sokan mások is, hogy visszatérjen a béke az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban”

– hangsúlyozta.

Herzog megismételte a külügyminisztérium korábbi nyilatkozatát, miszerint Izrael támogatja Ukrajna területi integritását, és felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy azonnal térjenek vissza Izraelbe.

Mendel Moszkovits, a zsidó ultraortodox Chábád mozgalom harkivi küldötte a rádióban elmondta, hogy jelenleg nem lehet elhagyni a várost, mert harckocsik állták el a kivezető utakat.

A 20-25 ezer főt számláló harkivi zsidó közösség szerdán ünnepelte a helyi zsidó iskola megalakításának 30-ik évfordulóját. Moszkovits kijelentette, „nem gondolták, hogy ez (az orosz támadás) megtörténhet”. A Chabad vezetője közölte, hogy nem hagyja el a várost, erősíti a helyi közösséget, melynek sok tagja semmiképp sem tud elmenekülni.

„Mi itt maradunk” – az ukrajnai rabbik maradnak a közösségeik mellett

A rabbik megismételték, hogy nem mennek sehova.

Elmesélte, hogy jelenleg vizet és élelmet raktároznak, s a zsidó iskolában lezárják az ablakokat, hogy szükség esetén ott szállásolják el a menekülteket.

„Tele vannak az üzletek, mindenki vásárol, nem mentek az emberek dolgozni, néha távoli robbanásokat hallani”

– mondta Mendel Moszkovits Harkivból.

Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi miniszter szintén a katonai rádióban azt közölte, hogy mintegy 200 ezer olyan ember él Ukrajnában, akinek joga van bevándorolni Izraelbe a hazatérési törvény alapján, amely egy zsidó nagyszülő esetén garantálja bárki befogadását.

Egyelőre viszonylag kevesen kértek engedélyt az izraeli hatóságoktól a bevándorláshoz, de készen állnak fogadásukra, ha ezt az utat választják.

Izrael kész befogadni az ukrajnai zsidókat, humanitárius segítséget is küld

„Készek vagyunk több ezer zsidó bevándorlót befogadni Ukrajnából”