Köves Slomó: Az antiszemitizmussal szembeni vízválasztó közelít az erodálódáshoz

Kötelességgel tartozunk embertársainkért, a családon vagy közösségen belüli felelősségvállalás pedig még inkább betartandó – reflektált Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője a 168.hu Fiala János KeljFelJancsi című műsorában a kérdésre, hogy az EMIH miért biztosította támogatásáról az ukrajnai zsidó közösséget. A hitközösség többek között pénzbeli segítséget, elszállásolást és Ukrajnában rekedt személyek kimenekítését is felajánlotta. A vezető rabbi szerint a zsidó közösség egy nagy család, és elmondta, hogy sok segítségkéréssel keresték meg a háború első napjaitól.

Köves Slomó a műsorban arról is beszélt, hogy az ukrajnai zsidók száma úgy 200-300 ezer fő között mozog, az országban emellett 160 rabbi tevékenykedik, továbbá legalább 70 iskola áll a helyi zsidó közösség rendelkezésére.

A vezető ezután az Ukrajnában zsidó közösséget ért ambivalenciákról nyilatkozott.

„Az ukrán nemzeti vonalnak vannak erős antiszemita hangjai, mégis egy vállaltan zsidó elnöke van az országnak”

– mutatott rá Köves Slomó, majd az ukrajnai háború és a II. világháború alatt a zsidó közösséget ért agresszió párhuzamba állításával kapcsolatban hozzátette:

„Háborúellenes vagyok, az a hasonlat, amikor egy tudatos, faji alapú népirtáshoz hasonlítunk egy háborút, magába rejti a veszélyt, hogy csak az abszolút megoldások szintjén tudjuk elképzelni mind a háborút, mind pedig annak befejezését. Ez magában rejti a másik fél teljes legyűrését. Laikusként, de azt mondom, ennek a történetnek a tárgyalóasztalnál lesz vége, Hitlernél ez elképzelhetetlen lett volna. Egy ilyen hasonlat ezért is veszélyes.”

Fiala János ezután Franka Tibor kitüntetéséről kérdezte Köves Slomót.

„Egyetértek veled, ugyanezzel a felháborodással is indulattal gondolkodom erről a témáról mint te, ugyanakkor azt látom az elmúlt 20-25 évben az antiszemitizmussal szembeni, és korábban egyértelműnek gondolt vízválasztó közelít a teljes erodálódáshoz”

– mondta a vezető rabbi arról, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kitüntette Franka Tibort és az ellenzéki listán szereplő antiszemita jobbikos politikusokkal kapcsolatban.

„Hagytuk azt, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem csak egy politikai eszköz legyen”

– jelentette ki az EMIH vezető rabbija aláhúzva az elmúlt évek hibás megközelítését. Úgy véli,

igyekezni kell kijelölni a határvonalakat.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallható, 1:49:30-tól.

Radnóti Zoltán is elítélte Z. Kárpát Dániel karlendítését

Igaz, csak miután korábban kirohant Köves Slomó ellen.