Miként koncentrálódik óriási hatalom a francia elnök kezében?

Mielőtt elfoglalta volna székét Emmanuel Macron, úgy fogalmazott, hogy Franciaországnak egy „jupiteri” vezetőre van szüksége, hiszen egy átlagos ember csak destabilizálná az országot, idézi fel Lauren Chadwick az Euronews oldalán.

A szerző szerint ugyan „képmutatásnak” tűnhet a görög mitológia kulcsszereplőjének emlegetése egy olyan országban, ami évtizedekkel ezelőtt túllépett a monarchia rendszerén, mégis megjegyzi, hogy az elmúlt 50 évben a francia alkotmány sokat fejlődött, és az elnök kezébe jelentős hatalmat adott át.

„Van egy elnökünk, aki vezeti a köztársaságot, irányítja a kormányt, a parlamentet és az alkotmánybíróságot. Ez egy Jupiterhez hasonló szuperelnököt jelent, ahogy Macront is nevezzük” – összegezte a helyzetet Christophe Chabrot, a Lyoni Lumiere Egyetem előadója.

Az idáig vezető út

A jelenlegi alkotmány eredete 1958-ra vezethető vissza, amikor egy algériai felkelést követően Franciaország egy polgárháború szélére sodródott, és még abban az évben Charles de Gaulle-t megválasztották az Ötödik Köztársaság elnökének.

De Gaulle víziója a végrehajtó hatalom megerősítésére és egy korlátok nélküli elnök képére épült.

Az egyik mérföldkő az 1962-es alkotmányos népszavazás volt. Annak érdekében, hogy megerősítse elnöki legitimitását, de Gaulle népszavazást tartott az elnök megválasztásának módjáról. A lakosság támogatta a népszavazást, 62 százalékuk úgy döntött, hogy inkább a nép válassza meg elnökét – politikusok helyett.

Szakértők szerint a lépés megerősítette az elnök hatalmát és legitimitását, ugyanakkor átpolitizálta a szerepét.

A másik jelentős kérdés akkor merült fel, amikor a köztársasági elnök és a parlament többsége más politikai pártot képviselt. Az Ötödik Köztársaság idején három alkalommal történt ilyen „ütközés”: 1986-ban, 1993-ban és 1997-ben. Az utolsó esetben a jobboldali Jaques Chirac köztársasági elnöknek kellett kineveznie miniszterelnöknek a szocialista Lionel Jospint.

Chirac ezután 2000-ben törvényt terjesztett elő az alkotmány megváltoztatásáról, amely hét helyett öt évre korlátozta az elnöki ciklust. A kérdést népszavazáson tárták a lakosság elé, aminek 73%-a elfogadóan szavazott.

A népszavazás azt jelentette, hogy az elnökválasztást a parlamenti választásokkal párhuzamosan tartják, körülbelül egy hónap különbséggel, ami biztosította, hogy, aki megnyeri az elnöki posztot, az egyben parlamenti többséget is nyer.

„Egy hónapon belül senki nem változtatja meg a politikai véleményét. Tehát a törvényhozás megválasztása gyakran ugyanazt a többséget adja, mint ami az elnöké” – magyarázta a lépés lényegét Chabrot.

Ez azóta minden elnökkel így történt, beleértve Macront is, aki egy hónappal megválasztása után többséget szerzett a parlamentben egy vadonatúj politikai párttal és olyan képviselőkkel, akik korábban ismeretlenek voltak a választók számára.

Történhet változás a rendszerben?

A kritikusok szerint változásokra lenne szükség annak érdekében, hogy helyre billenjen a francia intézmények közötti egyensúly, és ne egyetlen személy hozza meg a nagy döntéseket, akit amúgy nem is lehet elszámoltatni.

A szélsőbaloldali elnökjelölt, Jean-Luc Melenchon például azoknak a táborába tartozik, akik Hatodik Köztársaságot szeretnének, egy olyan új alkotmánnyal, amivel eltörölnék az elnöki monarchiát.

Chabrot szerint elég lenne a 9-es cikkely eltörlése is, ami az elnököt a miniszteri tanács vagy kabinet fejeként nevezi meg. Vagy akár az elnökválasztás megszüntetése, így az elnököt képviselők, szenátorok és helyi vezetők választanák meg, ahogy az eredetileg az 1958-as alkotmányban is szerepelt.

Ám úgy tűnik, hogy a jelenlegi rendszer erős legitimitással bír a lakosság körében, ami főként de Gaulle lépéseinek köszönhető.

„Minden egyes alkalommal, amikor az elnök megnyomta a gombot, győzött. Például 1962-ben de Gaulle megnyomta a népszavazásos gombot, és győzött. Megnyomta a parlament feloszlatásának gombját, és győzött. Tehát a francia elnök minden alkalommal megerősítette a saját hatalmát” – összegezte a múlt folyamatait Chabrot.

A jövő persze kérdéses.

Mindenesetre, a francia választók áprilisban újra urnához járulnak, hogy megválasszák a következő elnöküket – vetíti előre Lauren Chadwick az Euronews oldalán.

Így kerülte el az aláírós rezsimválságot Franciaország

Azzal, hogy Zemmournak, Le Pennek és Mélenchonnak is megvan a szükséges aláírás, a francia V. köztársaság túlzás nélkül, egy komolyabb rezsimválságot került el a napokban.