Zelenszkij: Jeruzsálem megfelelő helyszín lenne egy orosz-ukrán találkozóhoz

Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz, tekintettel arra, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök számos erőfeszítést tett a két ország közötti közvetítésben – közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„Természetesen Izraelnek is megvannak a saját érdekei, stratégiája állampolgárai védelmére. Megértéssel vagyunk ez iránt” – mondta Zelenszkij.

„Izrael miniszterelnöke, Bennett úr próbál lehetőséget találni a tárgyalásokra. És mi ezért hálásak vagyunk. Hálásak vagyunk erőfeszítéseiért, hogy előbb vagy utóbb tárgyalásokat kezdhessünk Oroszországgal, talán Jeruzsálemben. Az a legmegfelelőbb hely a békére. Már amennyiben ez lehetséges volna” – jelentette ki az ukrán elnök.

Az utóbbi héten Bennett fokozta arra irányuló erőfeszítéseit, hogy tárgyalóasztalhoz hívja a feleket. E célból több alkalommal is egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és az ukrán elnökkel is.

A zsidó származású Zelenszkij egyben reagált azon orosz vádakra is, miszerint kormánya nácikat támogat. Videóüzenetéből ukránról orosz nyelvre váltva kijelentette, hogy „az orosz propagandistáknak nehéz dolguk van”. Ezzel összefüggésben felidézte, hogy vasárnap az izraeli parlament és a kormány tagjaihoz intézett beszédet olyan ukránként, akit Moszkva nácizmussal vádol. „Ez a tény bizonyítja, hogy a dolgok nem úgy vannak, ahogy azt Moszkva állítja” – tette hozzá.

Az ukrán államfő a zsidóüldözések történelmi párhuzamát hangsúlyozva fegyverszállítást és gazdasági szankciókat kért Oroszországgal szemben az izraeli parlamenthez intézett beszédében vasárnap este.

Több izraeli képviselő is kiakadt Zelenszkij holokauszt hasonlatain

„A háború szörnyű, de a holokauszt és a végső megoldás borzalmaival való összehasonlítás felháborító” – írta Yoaz Hendel kommunikációs miniszter.