Lengyel diplomata kritizálta Izrael ukrajnai menekültpolitikáját

Varsó Izraelben tartózkodó vezető diplomatája bírálta Jeruzsálem vendégszeretetének hiányát az Oroszországgal vívott háború elől menekülő ukrán civilekkel szemben, és a befogadási feltételek enyhítésére szólított fel.

Ukrajna majdnem egy hónapja tartó orosz megszállása a második világháború óta a legnagyobb menekültválságot váltotta ki Európában, több mint 3 millió ukrán kényszerült elhagyni az országot, miközben sok millióan maradtak a határokon belül – írja a Ynetnews.

Ukrajna szomszédjait elárasztották a tehetetlen ukrán civilek, akik szeretnének eltávolodni a folyamatban lévő háborútól. Az egyik legmelegebb vendégszeretetet nyújtó ország Lengyelország.

De míg a lengyelek tárt karokkal fogadják a menekülteket, addig Izrael szigorú hozzáállása az ukrán menedékkérőkkel szemben kemény kritikát vált ki a kelet-európai országban.

„Nem csak Lengyelországnak és Ukrajna szomszédos országainak kellene viselniük a terheket. Úgy érezzük, hogy a terheket igazságosabban kell megosztani. Más országoknak több menekültet kell befogadniuk és meg kell kettőzniük erőfeszítéseiket, különösen azoknak, amelyek a nyugati világhoz tartoznak és gazdaságuk jó állapotban van” – mondta Agata Czaplińska,

Lengyelország izraeli ügyvivője a Ynetnek adott vasárnapi interjújában.
Varsó legfőbb izraeli diplomatája felszólította Jeruzsálemet, hogy enyhítse menekültpolitikáját az ukrajnai harcok kibontakozásával.

„A befogadási követelményeknek lazábbnak kellene lenniük. Vannak, akik kénytelenek voltak elmenekülni otthonukból, és lehet, hogy vannak barátaik vagy családtagjaik Izraelben, és nincs esélyük arra, hogy máshol találjanak helyet. Tudomásunk van olyan esetekről, amikor ukrán menekülteket nem engedtek be Izraelbe Lengyelországból, és visszaküldték őket”

– mondta.

„Lengyelországban az emberek úgy döntöttek, hogy otthonukba fogadják a menekülteket, és hogy erre ösztönözze őket, a kormány a menekültek otthonukba való befogadásába beleegyező háztartásoknak kifizetéseket osztott ki, hogy megtérítse a költségeket. Ez az egyetlen módja a menekültek befogadásának. Vannak olyan emberek, akikben megbízhatnak. Több tízezer lengyelről van szó, akik megnyitották otthonaikat, ha nem többről. Lengyelországban elképesztő az Ukrajna iránti támogatás. Egy Lengyelországban végzett közvélemény-kutatás szerint a lengyelek 92%-a támogatja az ukrán menekültek lengyelországi befogadását, míg 70%-uk hajlandó befogadni a menekülteket az otthonában”.

Czaplińska azt is elmondta, hogy a lengyel kormány olyan jogszabályokat támogatott, amelyek lehetővé tennék az ukrán menekültek jobb integrációját a lengyel társadalomba és a helyi gazdaság megerősítését.

„Becsléseink szerint az ukrán menekültek 60-70%-a Lengyelországban marad ahelyett, hogy más országokba menne. Néhányan Nyugat-Európába mentek tovább, de a többség Lengyelországban tervezi, hogy marad. Már a háború előtt is egymillió ukrán bevándorló dolgozott nálunk minden ágazatban – orvosok, ápolók, tanárok, high-tech és építőipari munkások” – mondta.

„Ez az egyik oka annak, hogy Lengyelországban maradnak, mert tudják, hogy itt szívesen látják őket, és sok barátjuk van. Ez a lengyel gazdaságot is segíti a gyarapodásban”.

Czaplińska azonban megjegyezte, hogy Lengyelország szolidaritása az ukrán néppel nem kizárólag puszta gazdasági érdekből fakad.

„Egyre jobban megértjük, hogy erkölcsi kötelességünk befogadni őket és felajánlani nekik, amit csak tudunk. Megértés és szolidaritás van azokkal az emberekkel, akik mindent elvesztettek” – mondta.

„Lengyelország látja a kelet felől érkező fenyegetést. Észrevettük az orosz agressziót a Krímben és a Donbaszban. Nem meglepő, hogy szolidaritást vállalunk az ukrán nemzettel. Miniszterelnökünk Szlovákia és Csehország miniszterelnökével együtt a múlt héten Kijevbe utazott. Több fronton is szolidaritást vállalunk”.

Fotó: EPA/Maya Alleruzzo / POOL POOL PHOTO

Izrael megkönnyíti az ukrán menekültek befogadását

Shaked belügyminiszter új rendeletet jelentett be, amely mentesíti az Izraelben élő rokonokkal rendelkező menekülteket a beutazási kvóta alól.