Izrael megkönnyíti az ukrán menekültek befogadását

Shaked belügyminiszter új politikát jelentett be, amely mentesíti az Izraelben élő rokonokkal rendelkező menekülteket a beutazási kvóta alól, de azt is mondta, hogy: „nem nyithatjuk meg a kapuinkat mindenki előtt”.

Ayelet Shaked belügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy az Ukrajnából menekülő emberek, akiknek rokonaik vannak Izraelben, mentesülnek az izraeli állampolgárságra nem jogosult menekültekre vonatkozó 25 ezer fős beutazási korlát alól – számolt be a Times of Israel.

A lépés a kormány menekültpolitikáját érő, kormányon belülről és kívülről egyaránt erősödő kritikák közepette történt.

Egyelőre nem világos, hogy Izrael mostantól hány menekültet fog befogadni.

Nachman Shai diaszpóraügyi miniszter, aki egyike a kormánykoalíció azon számos tagjának, akik tiltakoznak a beutazási korlát ellen, „túl kevésnek, túl későnek” nevezte az új politikát.

Shaked a múlt héten kijelentette, hogy Izrael a háború kezdetétől legfeljebb 5000 ukrán menekültnek – akik nem jogosultak bevándorlásra – adna beutazási engedélyt, és megengedné, hogy ideiglenesen Izraelben maradjanak, a háború kezdetén már az országban tartózkodó mintegy 20 ezer ukrán állampolgárral együtt.

Vasárnap korábban a hírek szerint az 5000 fős nevezési korlátot már túllépték.

A Népesség- és Határügyi Hatóság vasárnap reggel közzétett statisztikái szerint 7179 ukrán állampolgár érkezett Izraelbe azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, és 221 ukrán állampolgár belépését tagadták meg.

A statisztikában azok a bevándorlók is szerepelnek, akik a visszatérési törvény alapján jogosultak erre, amely állampolgárságot ad mindenkinek, akinek egy zsidó nagyszülője van.

Az ukrán menekültek nagyobb számú befogadása Izraelbe az elmúlt héten heves vitákat váltott ki az országban és a kormányon belül, ahogyan a repülőtéren érkezőkkel szembeni bánásmód is felháborodást váltott ki, akik közül egyeseket több órán át tartottak fogva.

A vasárnap Romániába látogató Yair Lapid külügyminiszter azt mondta, hogy Izraelnek erkölcsi kötelessége nagyobb számban beengedni az ukrán menekülteket, függetlenül státuszuktól, és bírálta a reptéri eljárásokat.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap üdvözölte Shaked bejelentését, mondván, hogy bár Izrael elsődleges célja a bevándorlók segítése, „ugyanakkor a pillanat, amelyben most vagyunk, megköveteli, hogy kinyújtsuk a kezünket, és menedéket nyújtsunk, még ha ideiglenesen is, azoknak az embereknek, akik elmenekültek a háború elől, és rokonaik vannak itt Izraelben, akik támaszuk lehetnek ebben a nehéz időszakban”.

EPA/ABIR SULTAN

Egy éven belül kezdeti szolgálatba áll az IDF következő generációs Merkavája

A Barak gyártására egy új gyártósort helyeztek üzembe.