Egy éven belül kezdeti szolgálatba áll az IDF következő generációs Merkavája

A „Barak” (héberül „villám”) névre keresztelt Merkava Mark 5 korszerűsített számítógépes-rendszerrel és aktív védelmi rendszerrel rendelkezik majd – írja a JNS.

Az Izraeli Védelmi Erők következő generációs harckocsija, a Merkava Mark 5 egy éven belül kezdeti szolgálatba áll a páncélos erőknél – jelentette csütörtökön a Walla.

A harckocsival kapcsolatos hírek azután láttak napvilágot, hogy a Barak gyártására egy új gyártósor került felállításra.

A Walla szerint a harckocsi a Rafael által gyártott, a páncéltörő rakéták elleni Trophy aktív védelmi rendszerrel, valamint a nappali és éjszakai bevetésekhez egyaránt 360 fokos körültekintést biztosító kamerákkal rendelkezik majd.

A harckocsi új, fejlett érzékelőkkel is fel lesz szerelve, amelyek lehetővé teszik számára a célpontok önálló felderítését és gyors megsemmisítését, valamint a különböző elektronikus hadviselési képességek bevetését.

Katonai tisztviselők szerint a fejlesztések jelentősen növelni fogják a harckocsi támadó és felderítő képességeit.

E képességek közül sok már körvonalazódott a védelmi minisztérium Carmel újgenerációs harcjármű programjában, amellyel 2021 októberében bízták meg az Israel Aerospace Industriest.

Az izraeli Carmel harcjármű már mesterséges intelligenciát használ az ellenség felkutatására

A mesterséges intelligenciával működő szárazföldi járművek megjelenése fokozatosan átalakítja Izrael szárazföldi harci képességeit.