Az egyik úszólány apja szólalt fel a transz úszó ellen

A múlt héten egy NCAA egyetemi úszóversenyen újra győzelmet aratott Lia Thomas transz úszó, aki annak ellenére a nők között indulhat, hogy biológiailag férfi.

A magát nőként azonosító Thomas ellen korábban több csapattársa is felszólalt, akik elmondták, hogy támogatják csapattársuk identitását, de igazságtalannak érzik azt, hogy a korábban férfiak között is sikeres úszó most a nőkkel versenyezhet.

Dr Jordan B Peterson on Twitter: „This is utterly shameful. Narcissistic man whose theft of victory is celebrated or else and three women who won fairly. https://t.co/BESCtLvZtw / Twitter”

This is utterly shameful. Narcissistic man whose theft of victory is celebrated or else and three women who won fairly. https://t.co/BESCtLvZtw

Felipe Delgado egyike az egyetlen szülőknek, aki hajlandó volt a nyilvánosság elé állni, és elmondani, mit érez azzal kapcsolatban, hogy egy biológiai férfi versenyez a lányával – számolt be a Daily Wire.

„Egyszerűen úgy érzem, hogy valakinek ki kell jönnie és mondania kell valamit”

– mondta a The Daily Wire-nak adott péntek esti interjújában, „de ezt a vitát nem folytathatjuk gyűlölettel. Beszélgető hangnemben, üdvözlő párbeszéddel kell ezt tennünk, mert csak így oldódhatnak meg igazán a dolgok”.

„Túl késő lesz, ha egyszer vissza kell mindent vonni” – figyelmeztetett. „Amint vissza kell venni a már elnyert díjakat. Ha egyszer törölni kell a nyilvántartásból.”

Csapattársai a transz úszó eltiltását követelik

A lányok támogatják Thomas nemváltásához való jogát, de nem tartják igazságosnak, hogy egy biológiai férfi ellen kell úszniuk.

Thomas csütörtök este a női 500 gyorson végzett az első helyen. Pénteken több női úszó is Thomas előtt végzett a 200 gyorson.

Delgado édesapja világossá tette, hogy szerinte igazságtalan, hogy Thomas a lánya versenyében versenyez, de hangsúlyozta, hogy a változás érdekében fontos a méltóságteljes és tiszteletteljes párbeszéd.

„Nem szabad elfelejteni, hogy Lia Thomas egy emberi lény” – mondta. „Látni kell az emberi oldalát.”

A férfi rámutatott, hogy a transznemű úszó jelenleg „az NCAA szabályain belül játszik”.

„Ha olyan szabályokat hoztak volna, amelyek tiltják, hogy itt legyen, akkor nem lenne itt” – mondta Delgado.

A jelenlegi megosztó légkörért a felelősség nagyobb részét az NCAA-re kellene hárítani, mondta, hangsúlyozva, hogy „a pozitívumokra kellene összpontosítanunk, azokra a fantasztikus eredményekre, amelyek ezen a héten itt történnek”.

„Hiszek abban, hogy vannak a „kapu őrzők” – mondta. „És amikor ez a kapu őrzője beenged valakit, akit esetleg nem kellene meghívni a partira, akkor úgy gondolom, hogy végső soron a felelősség, azt a személyt fogja terhelni.”

Borítókép: YouTube/ Lia Thomas interjút ad az ESPN sporttévének

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.