Csapattársai a transz úszó eltiltását követelik

Az NCAA (Egyetemi Atlétikai Szövetség) nemrég frissített transznemű szabályzatára reagálva Lia Thomas csapattársai felszólaltak ellene.

A Pennsylvaniai Egyetem női úszócsapatának tizenhat tagja csütörtökön az iskola és az Ivy League tisztviselőinek küldött levélben kérte, hogy ne tegyenek jogi lépéseket a nemrég történt szabályváltoztatás ellen. Az NCAA frissített szabályzata értelmében Thomas, aki transznemű nőként azonosítja magát, de biológiailag férfi, nem vehet részt a jövő hónapban megrendezésre kerülő NCAA-bajnokságon – írja a New York Post.

Thomas három szezonon keresztül versenyzett a Penn férfi csapatában, mielőtt több mint két évig hormonpótló kezelésen esett át a nemváltás részeként. Most a Penn női úszócsapatában versenyez, és uralta az NCAA-versenyeket: Ebben a szezonban két külön versenyszámban is ő érte el a leggyorsabb időt az összes női egyetemi úszó közül.

Thomas dominanciája a női mezőnyben vitát váltott ki a verseny igazságosságáról a Quakers csapatán belül és az egész sportágban.

Lia Thomas jövője bizonytalan, mivel az USA Swimming új irányelveket tett közzé, a Penn csapattársai támogatásukat fejezték ki

„Teljes mértékben támogatjuk Lia Thomast abban a döntésében, hogy megerősíti nemi identitását és férfiból nővé válik. Liának minden joga megvan ahhoz, hogy autentikusan élje az életét” – áll a csapattársai levelében a Washington Post szerint. „Ugyanakkor azt is elismerjük, hogy amikor a sportversenyekről van szó, a nem biológiája különálló kérdés valakinek a nemi identitásától. Biológiailag Lia a női kategóriában tisztességtelen előnnyel rendelkezik a versenytársakkal szemben, amit a ranglistán elfoglalt helyezései is bizonyítanak, amelyek férfiként a 462. helyről a női 1-re ugrottak” – írták.

„Ha versenyezhetne ellenünk, akkor most Penn, Ivy és NCAA női úszó rekordokat dönthetne; olyan teljesítményeket, amelyeket férfi sportolóként soha nem tudott volna elérni.”

Az NCAA kormányzótanácsa megszavazta a transzneműek részvételének sportágankénti megközelítését, lehetővé téve, hogy az egyes sportágak nemzeti irányító testülete szabályozza a versenyzést. A transznemű sportolóknak dokumentálniuk kell majd a sportág specifikus tesztoszteronszintet az adott szezon kezdete előtt.

Kedden az USA Swimming, a sportág nemzeti irányító testülete bejelentette az elit sportágakban a transznemű sportolókra vonatkozó jogosultsági kritériumokkal kapcsolatos politikáját. A szabályzat értelmében egy független orvosi szakértőkből álló háromtagú testület fogja eldönteni, hogy egy úszónak van-e versenyelőnye a korábbi, férfiként való fizikai fejlődése miatt. Ezenkívül az úszó vérében a tesztoszteron koncentrációja nem haladhat meg egy bizonyos küszöbértéket.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.