Az Egyesült Arab Emírségek energetikai együttműködést keres Oroszországgal

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya kész együttműködni „az Egyesült Államok és Európa szemében törvényen kívüli Oroszországgal a globális energiabiztonság javítása érdekében” – jelentette ki Abdalláh bin Zajid Ál Nahján, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere.

A politikus szavait a londoni székhelyű Middle East Monitor hírportálja idézte. A közel-keleti térséggel foglalkozó médiakutató és sajtófigyelő szervezet portálja kiemelte, hogy a politikus azon állásfoglalását, miszerint „fontos az energia- és élelmiszerpiacok stabilitásának fenntartása”.

Ál-Nahján azt hangoztatta, hogy országa szükségesnek tartja a globális élelmiszerellátás biztosítását, mivel a világon számos olyan állam van, akár a közel-keleti régióban, akár azon kívül, amely nagymértékben függ a gabona és más alapvető élelmiszer behozatalától vagy exportjától.

„Üdvözlünk minden közvetítői erőfeszítést az ukrajnai válságban. Az Egyesült Arab Emírségek kész együttműködni a felekkel a békés rendezés lehetőségeinek megerősítése érdekében” – fogalmazott az emírségek diplomáciájának irányítója.

Reuters brit hírügynökség megjegyezte, hogy az Egyesült Arab Emírségek kézzelfogható erőfeszítéseket tett Oroszország támogatására, amely tagja az olajtermelő országok OPEC+ szövetségének. Az OPEC-országok „nagyágyújával”, Szaúd-Arábiával együtt az Egyesült Arab Emírségek visszautasította a Biden-kormányzat kéréseit, hogy növeljék a nyersolaj-kitermelést és nyomják le az olajárakat. Washington az OPEC+ által meghatározott termelési korlátokra hivatkozott.

Az Egyesült Arab Emírségek tartózkodott az ENSZ Közgyűlés rendkívüli ülésének az Oroszország ukrajnai támadását elítélő szavazásán is, amelyen 35 tartózkodás és öt ellenszavazat ellenére az indítványt elsöprő többséggel megszavazták. A határozatot ezt követően megvétózta a Biztonsági Tanács elnöke, azaz jelenleg Oroszország.

Az emírségek külügyminisztere a múlt kedden telefonbeszélgetést folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel. Egyeztetésük egyik fő témája az ukrajnai háború volt. Ha Blinken megpróbálta is elérni, hogy az Egyesült Arab Emírségek elhatárolódjék Oroszországtól vagy elítélje az inváziót, de nem járt sikerrel.

A The New York Times című amerikai lap a múlt héten arról számolt be: a nyugati döntéshozók attól tartanak, hogy az Egyesült Arab Emírségek segíthet az orosz oligarcháknak elkerülni a büntető szankciókat. „Az emírségek álláspontja feszültséget jelez az Egyesült Államok és több arab szövetségese között, amiért azok vonakodnak szembeszállni az (Ukrajna elleni) orosz támadással” – jegyezte meg a The New York Times.

A válság kitörésekor egyébként a szolidaritásra felkért Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, valamint Egyiptom, másképpen döntött és inkább a Moszkvával való kapcsolatokat helyezte előtérbe.

Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia azzal, hogy visszautasította az amerikai kéréseket az energiapiacok megnyugtatására irányuló olajszállítások növelésére, Egyiptom pedig azzal, hogy elfojtotta az orosz támadással szembeni kritikát, miközben folytatta az Oroszországtól egy atomerőmű finanszírozására  kért 25 milliárd dolláros kölcsön folyósítását” – derült ki az amerikai lap írásából.

MTI/AP/Reuters pool/Evgenia Novozhenina

A közelgő búzaválság éhséget okozhat a Közel-Keleten és Észak-Afrikában

Több, már így is összeomlás szélén álló ország függ az orosz és ukrán búzaimporttól.