A közelgő búzaválság éhséget okozhat a Közel-Keleten és Észak-Afrikában

Több már így is összeomlás szélén álló ország függ az orosz és ukrán búzaimporttól. Az éhség jövő télen érheti el a régiót és akár migrációs hullámot is indíthat.

Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzakínálatának egyharmadát adja, de a Közel-Kelet és Afrika országaiban, ahol a búzakenyér az alapvető élelmiszer, az ukrán gabonától való függőség még nagyobb: Tunézia kenyérellátásának felét az ukrán búzától teszi függővé, akárcsak a már összeomlóban lévő Libanon. Az egy évtizede tartó háború és éhínség sújtotta Jemenben az ukrán búza az ország szükségleteinek mintegy harmadát fedezi – írja az UnHerd.

Egyiptom több mint 100 millió lakosa az ukrán búzától függ a támogatott alapélelmiszer kenyér tekintetében: az egyiptomi kormány máris figyelmeztetett, hogy évtizedek óta először kénytelen lesz árat emelni, ami az arab tavaszt több mint egy évtizeddel ezelőtt előrevetítő áremelkedések komor visszhangja.

Az éhínség és a társadalmi zavargások lehetséges következményei, és talán az állam összeomlásának felgyorsulása és a tömeges északi migráció az európai politikusok egyik fő gondja lesz a következő évben, hacsak a háború nem ér véget gyorsan.

A kormányok még Európában is azon fáradoznak, hogy betömjék a potenciális élelmiszerhiányt. Magyarország és Szerbia már megtiltotta a búza exportját, és az EU mezőgazdasági miniszterei egy rendkívüli ülésen azt javasolták, hogy sürgősen növeljék a megművelt mezőgazdasági területek nagyságát, hogy pótolják az állati takarmányként használt importált ukrán gabona hiányát.

Egy ukrajnai háború esetén még inkább az egekbe szöknének az élelmiszerárak

A gabonapiacok már reagáltak egy orosz invázió veszélyére, tekintettel arra, hogy jelenleg Ukrajna az egyik legnagyobb gabonaexportőr a világon.

Írországban a kormány azt javasolta, hogy az élelmiszerhiány megelőzése érdekében a gazdákat arra ösztönözzék, hogy az egyébként legelőként használt földeken őshonos gabonaféléket, például zabot, rozst és árpát termesszenek.

Skóciában a Nemzeti Gazdaszövetség helyi szervezete azt javasolja, hogy a hiány pótlására a jelenleg környezetvédelmi célokra félretett földeket műveljék meg.

Megoldható-e a helyzet? Az olyan búzaexportőrök, mint Kanada, fellendíthetik a termelést, de a gazdáknak már nagyon késő megvenniük a vetőmagot és módosítaniuk kell a tervezett vetésüket, és a világ két legnagyobb termelője, Oroszország és Fehéroroszország műtrágyaexportjának tilalma csökkenteni fogja a lehetséges terméshozamokat.

Mivel az Élelmezési Világprogram arra figyelmeztet, hogy a háború miatt már most is emberek milliói vannak az éhínség szélén, nem lehetetlen elképzelni, hogy több ember fog meghalni a búzaexport zavarai miatt, mint maga a harcok miatt.

Hacsak nem lesz hamarosan béke, Ukrajna véres tavasza úgy néz ki, hogy éhes téllel ajándékozza meg a világot.

Fotó: Unsplash/Polina Rytova

Hogyan veszítsünk el egy háborút három könnyű lépésben?

A Nyugat twitter-csörtető polgárainak hamarosan alkalma lesz újragondolni, hogy milyen szintű szenvedést lesznek hajlandók elviselni Ukrajna érdekében. Robert C. Castel jegyzete.