Orbán Viktor: képesek vagyunk arra, hogy minden bajbajutottnak segítsünk

Magyarország képes arra, hogy minden bajbajutottnak segítséget nyújtson – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Kisvárdán az ukrajnai háború elől menekülőket fogadó magyar hatóságok, intézmények ellenőrzése során.

A kormányfő a közösségi oldalán csütörtök este közzétett videóban elmondta, hogy úgy látja, hogy a mai napon átlépi a 450 ezret a Magyarországra érkezett menekültek száma. Pintér Sándor belügyminiszterrel végig járták azokat az intézményeket, rendőri és katasztrófavédelmi intézményeket, amelyek kulcsszerepet játszanak a menekültek ellátásban.

A kormányfő szerint a koordináció jól működik.

„A mostaninál nagyobb számú menekült koordinált elhelyezésére és ellátására is képesek vagyunk. Köszönetet is mondok a rendőreinknek és a katasztrófavédelem munkatársainak”

– mondta.

Orbán Viktor megemlítette azt is, hogy ellátogattak a kisvárdai kórházba. Ezt ismerik, mert a krími háború idején is ezt a kórházat jelölték ki az esetleges sebesültek ellátása céljából. Most is kijelölték, ha beteg menekültek érkeznek, akkor ebben a kórházban látják el őket. Fölkészült a személyzet, hogy a mainál nagyobb számban is el tudja látni a bajbajutottakat.

„Kisvárda környékén sok a menekült és rengeteg a gyermek. Köszönetet mondok a kisvárdainak, akiknek nagy a szívük és nagyon sok gyermeket helyeztek el a városban.

Úgy látom, hogy a következő hetekben is képesek leszünk arra, hogy minden bajba jutottnak segítséget nyújtsunk”

– mondta Facebook-oldalán közzétett videójában Orbán Viktor.

A magyar ENSZ-képviselet tagjaival is tárgyaltak a New York-i zsidó vezetők

Kilenc zsidó csoport folytatott megbeszélést Ukrajna, Lengyelország, Moldova, Szlovákia, Magyarország és Románia képviselőivel a humanitárius válaszlépéseik összehangolásáról.