Az oroszok tájékoztatni szeretnék a képviselőket Zelenszkij Knesszet-beszéde előtt

A Knesszet elnökével folytatott feszült találkozón Anatolij Viktorov Izraelbe delegált orosz nagykövet állítólag ragaszkodott ahhoz, hogy a törvényhozók előbb hallgassák meg az orosz álláspontot, mint az ukrán vezetőt.

Izraeli és ukrán tisztviselők szerdán megerősítették, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap 18 órakor beszédet mond a Knesszet és a kormány miniszterei előtt.

Ugyanakkor Anatolij Viktorov izraeli orosz nagykövet a hírek szerint igyekezett a beszéd előtt tájékoztatni szeretné a törvényhozókat, hogy bemutassa Moszkva „álláspontját”, ezzel kapcsolatban megkereste Mickey Levy Knesszet-elnököt.

Viktorov azt mondta Levynek, hogy a Knesszet tagjainak először „az orosz perspektívát, és [az orosz] álláspontot kellene megismerniük az aktuális eseményekről” – jelentette a Kan.

Azt nem tudni, hogy a Knesszet elnöke hogyan reagált, bár egy igenlő válasz valószínűleg heves kritikát váltana ki Ukrajna, és potenciálisan más országok részéről is.

Az izraeli katonai rádió idézett egy, a találkozón jelen lévő forrást, aki feszültnek minősítette az beszélgetést, de tisztázta, hogy az orosz követ nem próbálta megakadályozni Zelenszkijt abban, hogy a Knesszetben felszólaljon.

Levy szerdán azt mondta: „Megtiszteltetés lesz számomra és a Knesszet számára, hogy Zelenszkij elnök úr beszédének házigazdája lehetek… ebben az ukrán nép előtt álló nehéz időszakban”.

Zelenszkij eredetileg egy hivatalosabb virtuális beszédet szeretett volna tartani a Knesszet plénuma előtt, de a kérést Levy elutasította, azzal magyarázva, hogy a parlament nem tudna ilyen ülést tartani, mert jelenleg szünetel.

Kritikusok szerint Jeruzsálem döntését az motiválta, hogy nem akarja, hogy Izrael túlságosan Ukrajna pártjára álljon, mivel igyekszik fenntartani a munkakapcsolatokat Oroszországgal.

Zelenszkij az orosz invázió február 24-i kezdete óta számos beszédet tartott a világ parlamentjei előtt, szerdán az amerikai törvényhozás mindkét házában több száz amerikai képviselő előtt beszélt.

Naftali Bennett miniszterelnök megpróbált közvetíteni Putyin és Zelenszkij között. Bennett hétfőn mindkét vezetővel beszélt telefonon, és a hónap elején Moszkvába repült, hogy találkozzon Putyinnal.

Korábban szerdán Olga Vasziljevszkaja-Smagljuk ukrán parlamenti képviselő azt mondta, hogy

Zelenszkij a Knesszetben mondott beszéde során zsidóságára fog hivatkozni, valamint a második világháborúhoz és a náci Németországhoz fogja hasonlítani országa küzdelmét az orosz invázió visszaveréséért.

A konfliktusban mindkét fél nácizmussal vádolta a másikat, Putyin pedig azzal indokolta február 24-i invázióját, hogy „nácítlanítani” akarja Ukrajna azon területeit, ahol szerinte „népirtás” folyik az orosz ajkú polgárok ellen. A nyugati kormányok és maga Ukrajna is elutasította ezeket a vádakat.

Ezt a cikket szerkesztőségünk, a sábáti munkatilalmi törvények miatt, még a szombat beállta előtt írta és előre időzítve jelent meg.

Zoomon beszél Zelenszkij a Knesszettel

A jeruzsálemi épület épp felújítás alatt van, így Skype helyett marad a Zoom.