Zelenszkij: a „soha többé” ígéret a holokausztról értelmét vesztette

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a holokausztot idézte fel a német parlamentben tartott csütörtöki beszédében, és azt mondta a törvényhozóknak, hogy az a fogadalom, hogy soha nem engedik megismétlődni az atrocitást, üres, mivel nem sikerült megakadályozni Oroszország ukrajnai invázióját – írja Times of Israel. 

A politikusok minden évben azt ismételgetik, hogy ‘soha többé'” – mondta az ukrán vezető, utalva az éves holokauszt-megemlékezésekre.

„És most látjuk, hogy ezek a szavak egyszerűen semmit sem jelentenek. Egy népet pusztítanak el Európában” – mondta, megjegyezve, hogy országában 108 gyermeket öltek meg az orosz offenzíva kezdete óta.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a jelenlegi háborúban a kontinens jövője forog kockán, és azzal érvelt, hogy a nyugati kormányok nem tudnak megfelelni a pillanatnak.

„Segítsenek nekünk megállítani ezt a háborút” – mondta.

Zelenszkij virtuálisan bejárta a nyugati parlamenteket, és a képviselők minden alkalommal állva tapsolták meg őt.

Felidézte Ronald Reagan 1987-es nyugat-berlini beszédét – amelyben az amerikai elnök felszólította Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárt a várost, és képletesen egész Európát megosztó berlini fal ledöntésére -, és a kormány padsorában helyet foglaló Olaf Scholz kancellárnak címezve azt mondta:

„Kedves Scholz kancellár, döntse le ezt a falat! Biztosítsa Németországnak a vezető szerepet, amely megilleti, hogy az utókor büszke lehessen önre! Támogassa a békét, támogassa Ukrajnát, és vessen véget a háborúnak!”.

„Ukrajna az Európai Unió tagja lesz” – jelentette ki még  Volodomir Zelenszkij.

MTI/EPA/Clemens Bilan

Oroszország választhatott volna más utat – Andrew Roberts a Neokohnnak

A brit történész lapunknak beszélt arról, miért nem tudunk tanulni a történelemből és hogy miért fontos tanulmányozni mivel is fenyegetőzik egy autoriter vezető. Interjú.