Németország bojkottálja a budapesti úszó vb-t, ha indulhatnak az oroszok

Németország bojkottálja a június 18-án kezdődő és július 3-ig tartó budapesti vizes világbajnokságot, amennyiben azon indulhatnak – akár semlegesként is – orosz és fehérorosz sportolók.

„Indulásuk még semleges zászló alatt sem jó üzenet. Közvetlenül a nemzetközi szövetséghez fordultunk, és kifejeztük ezt az álláspontunkat” – mondta a Német Úszó Szövetség elnöke, Marco Troll.

A FINA – ellentétben a legtöbb sportági szövetséggel – nem zárta ki versenyeiről az oroszokat, miután országuk háborút indított Ukrajna ellen. Ehelyett úgy döntött, hogy – hasonlóan a háborúhoz segítséget nyújtó fehéroroszokhoz – indulhatnak a magyar fővárosban is, de a nemzeti zászlójukat nem használhatják.

Nem a német szövetség az első, amely bojkottal fenyeget, ugyanis kedden Svájc jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen, amennyiben azon indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók.

A FINA a múlt héten azt közölte, hogy ellenzi a kollektív büntetést, és ebben a sportolói bizottság is támogatta, „meggyőző többséggel”.

Fotó: Unsplash

Rod Dreher: Ijesztő a Nyugat oroszellenes hisztériája

Ahhoz, hogy kiállj Ukrajna mellett és az orosz agresszió ellen, nem kell, hogy bojkottáld az orosz kultúrát, és válogatás nélkül gyűlöld az oroszokat – írja a konzervatív író.