Amikor a zsidó katonák egy náci kastélyában ünnepelték a Purimot

1945. március 8-án az amerikai hadsereg zsidó katonáinak egy csoportja igen különleges helyszínen ünnepelte purimot, és azt, hogy Hámán után Hitlernek sem sikerült a zsidók kiirtása. 

A katonák a németországi Rheydtben, Joseph Göbbels kastélyában gyűltek össze, hogy felolvassák Eszter könyvét.

Igaz, abban az évben purim egy héttel korábban volt, de a háborús helyzet miatt akkor nem volt lehetőségük az ünneplésre – írja a zsido.com

Németország nyugati szélén a holland határ közelében fekvő Rheydt várát még 1060-ban emelték. A második világháború alatt a település jelentős összeget költött a műemlék renoválására és a korszellemnek megfelelően horogkeresztekkel, illetve a tulajdonosra utaló G betűkkel díszítették a belső teret. A kandalló fölé Hitler képét akasztották.

Miután elkészült a mű, a város híres szülöttének Führer jobbkezének, Joseph Göbbelsnek ajándékozták az épületet.

Az egyik résztvevő, Howard Katzender tizedes így emlékezett vissza a jeles napra az amerikai hadsereg magazinjában:

„Manuel Poliakoff tábor rabbi, Arnold Reich őrvezető és Martin Willen tizedes hangosan énekelte a purimkor szokásos ősi, héber örömódát, hogy a zsidó nép egy korábban élt Hitlertől, a perzsiai Hámántól való megszabadulását ünnepeljék”.

Purim nem az egyetlen ünnep volt, melyet a Reyndt kastélyban ültek meg a zsidók: három héttel később ugyanabban a teremben rendeztek széder estét a pészáhot ünneplő zsidó katonák számára. Néhány hónappal később a háború véget ért. Május 1-én Göbbles öngyilkosságot követett el.

Megmentett egy kisfiút a náciktól, aki 13 évvel később feleségül vette a lányát

„Mindössze 15-20 percig láthattam őt, de sose felejtettem el az arcát” – mondta megmentőjéről a ma 91 esztendős rabbi.