800 millió dollárnyi fegyvert ad az USA Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök szerdán további 800 millió dolláros biztonsági támogatást jelentett be Ukrajnának, és ezzel igyekezett válaszolni ukrán kollégájának a Kongresszusban korábban elhangzott beszédére – írja a CNN.

„A világ egységesen támogatja Ukrajnát és eltökéltségünket, hogy Putyin orosz elnök nagyon súlyos árat fizessen” – mondta Biden, mielőtt aláírta a Fehér Házban a katonai támogatás átadásáról szóló elnöki memorandumot.

„Amerika vezeti ezt az erőfeszítést, szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt, hatalmas mértékű biztonsági és humanitárius segítséget nyújtva, amelyet ma kiegészítünk, és az elkövetkező napokban és hetekben még többet fogunk tenni” – állította Biden.

Az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítségről szóló új részletek néhány órával azután hangzottak el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kongresszus amerikai képviselőihez fordult, és újból több segítségre szólított fel, mivel hazája továbbra is küzd az orosz hadsereg inváziójával.

„Őszinte akarok lenni önökkel” – mondta Biden. „Ez egy hosszú és nehéz csata lehet. De az amerikai nép rendíthetetlenül támogatni fogja Ukrajna népét Putyin polgári lakosság elleni erkölcstelen, etikátlan támadásaival szemben”.

A világrend omladozik, de Joe Biden „optimistább, mint valaha”

Amerika a normalitáshoz való visszatérés helyett egy új világrendre ébredt. Hajdú Tímea véleménycikke.

A Fehér Ház szerint a 800 millió dolláros biztonsági támogatással Ukrajna a következőket fogja kapni:

800 Stinger légelhárító rendszert, 100 drónt, „több mint 20 millió lőszert kézifegyverekhez, gránátvetőkhöz és aknavetőkhöz”, 25 000 páncélt, 25 000 sisakot, 100 gránátvetőt, 5000 puskát, 1000 pisztolyt, 400 géppuskát, 400 sörétes puskát, valamint „2000 Javelin, 1000 könnyű páncéltörő fegyvert és 6000 AT-4 páncéltörő rendszert”.

A támogatás nem terjed ki a repüléstilalmi zónára vagy a vadászgépekre, amelyek Zelenszkij szerint szükségesek Ukrajna Oroszország elleni harcának fenntartásához.

A további támogatásról szóló hírek, amelyekről először a The Wall Street Journal számolt be, akkor érkeztek, amikor a Fehér Házra továbbra is erős nyomás nehezedik a Kongresszus és Zelenszkij részéről, hogy találjon új módokat Ukrajna megsegítésére.

Az ukrán elnök, aki továbbra is hazájában tartózkodik, szenvedélyes üzenetet intézett Bidenhez a kongresszusi felszólalása végén.

„Ön a nagy nemzetének vezetője” – mondta Zelenszkij Bidennek. „Azt kívánom, hogy Ön legyen a világ vezetője. A világ vezetőjének lenni azt jelenti, hogy a béke vezetőjének lenni”.

Biden később szerdán azt mondta, hogy a Fehér Ház rezidenciájáról nézte végig Zelensky beszédét, amelyet „meggyőzőnek” és „jelentősnek” nevezett.

A győzelem kulcsa, vagy a nagy átverés?

Egy olyan háborúban, ami a Medve számára egzisztenciális, számunkra viszont nem, a Medve mindig egy lépésnyi előnyben lesz. Robert C. Castel jegyzete.

„Egy olyan nép nevében beszél, amely figyelemre méltó bátorságot és erőt tanúsított a brutális agresszióval szemben, bátorságot és erőt, amely nemcsak az ukránokat, hanem az egész háborút inspirálta” – folytatta Biden.

A 800 millió dolláros biztonsági támogatás az elnök által kedden aláírt hatalmas kiadási törvényjavaslatból származik, amely összesen 13,6 milliárd dollárnyi új támogatást tartalmaz Ukrajnának.

A Biden-kormányzat arra törekszik, hogy ezek a több százmilliós új segélyek minél hamarabb eljussanak Ukrajnába, az elnök kedden megjegyezte, hogy „rendkívül nehézzé” vált az új szállítmányok Ukrajnába juttatása, bár erre még mindig lehetségesek.

A Biden-kormányzat folytatja a szankciók kidolgozását is, amelyek a legmagasabb rangú orosz tisztviselőket és Vlagyimir Putyin elnök belső köréhez tartozókat célozzák, és több amerikai tisztviselő szerint a következő napokban és hetekben növelni fogják a célpontok számát.

A Bidennel folytatott múlt heti telefonbeszélgetés során Zelenszkij az egyes szankciók célpontjainak pontosabb körét határozta meg – mondta az egyik tisztviselő. A kormányzat jelenleg dolgozik azon, hogy foglalkozzon ezekkel a kért célpontokkal.

A kongresszusnak tett virtuális beszédében Zelenszkij tovább ment, amikor azt kérte, hogy az Egyesült Államok minden olyan orosz politikus ellen vezessen be szankciókat, aki továbbra is támogatja a kormányt. Bár néhány Zelenszkij-kérés, köztük a repüléstilalmi zóna bevezetése Biden számára továbbra is lekerült az asztalról, a szankciókat a kormányzat olyan eszköznek tekinti, amelyet könnyen bevethet.

Az ukrajnai orosz invázió óta az Egyesült Államok több tucat vezető orosz tisztviselő és oligarcha, valamint családtagjaik ellen vezetett be szankciókat. Biden azt is aláírta, hogy az Európai Unióval és az Egyesült Királysággal egyeztetve közvetlenül Putyint célozzák meg egyéni szankciókkal.

Annak jeleként, hogy az amerikai tisztviselők milyen gyorsan akarnak lépéseket tenni Ukrajna támogatására, a kormányzat alig több mint két hét alatt mintegy 300 millió dollárt küldött a Biden által nemrégiben Ukrajna számára engedélyezett 350 millió dollárból.

Fotó: EPA/ROMAN PILIPEY

Oroszország választhatott volna más utat – Andrew Roberts a Neokohnnak

A brit történész lapunknak beszélt arról, miért nem tudunk tanulni a történelemből és hogy miért fontos tanulmányozni mivel is fenyegetőzik egy autoriter vezető. Interjú.