Jáir Lapid meglátogatta az egyik leghíresebb magyar rabbi sírját Pozsonyban

Az európai látogatáson tartózkodó Jáir Lapid izraeli külügyminiszter felkereste Mose Szófer rabbi, a könyvei után Chátám Szófer sírját a szlovákiai Pozsonyban.

Lapid a helyi zsidó közösség vezetőivel és a szlovák külügyminiszterrel együtt imádkozott a helyszínen — számol be az Arutz7.

Lapid elmondta, hogy „híres mondásának félreértelmezésével ellentétben, miszerint „chádás ászur min háTorá”, azaz a Tóra tiltja azt, ami új, a Chátám Szófer mestere volt a matematikának, a történelemnek és a csillagászatnak is. Nagyszerű rabbi volt, aki arra bátorította diákjait, hogy a Tóra-tanulás mellett tudományt is tanuljanak – mert úgy vélte, hogy a Tóra, az oktatás és a munka olyan dolgok, amelyek együtt járnak”.

„Egyszer azt mondta – és ez egy gyönyörű mondás -, hogy ‘Izrael földje szentebb, mint az égbolt Izraelen kívül’. Ahhoz, hogy valaki Izrael földjén dolgozzon, tanulnia kell és ismernie kell a világot – a Chátám Szófer olyan ember volt, aki ismerte a világot, és a világ ismerte őt és bölcsességét” – tette hozzá a magyar származású izraeli külügyminiszter.

Lapid: Semmi sem igazolja az Ukrajna elleni orosz inváziót

Az izraeli és román külügyminiszter együtt kérte Oroszországot, hogy vessen véget a konfliktusnak, és üljön tárgyalóasztalhoz.