Abramovics miatt módosítottak törvényt Portugáliában

A portugál kormány rendeletet fogadott el. Ez szigorított azon a törvényen, amely alapján Roman Abramovics orosz milliárdos is állampolgárságot kapott az ibériai országban – jelentette be szerdán a portugál külügyminiszter.

Augusto Santos Silva világossá tette, hogy

a változtatás nem visszamenőleges hatályú, és Lisszabon nem tudja megakadályozni, hogy az orosz üzletember beutazzék az országba, mert jog szerint portugál állampolgár.

Abramovics az egyik 2015-ös törvény alapján szerzett portugál állampolgárságot, amely egyszerűsített honosítást tesz lehetővé mindenki számára, aki a középkorban az Ibériai-félszigetről elűzött szefárd zsidók leszármazottja. A külügyminiszter tájékoztatása szerint mostantól csakis azok kaphatnak így állampolgárságot, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy tényleges kapcsolat fűzi őket az országhoz.

Roman Abramovics egyike azoknak az orosz oligarcháknak, akiket az Európai Unió és az Egyesült Királyság is vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott, miután Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát.

Portugáliában az ügyészség januárban vizsgálatot indított annak feltárására, hogy az orosz milliárdos jogszerűen kapott-e állampolgárságot. A vizsgálat eredményétől függően Abramovicsot meg is foszthatják portugál állampolgárságától. Szóvivője cáfolja, hogy törvénysértés történt.

Amint korábban megírtuk, a múlt héten a portugál rendőrség őrizetbe vette Daniel Litvak rabbit az Abramovics portugál állampolgárságának megadásával kapcsolatos pénzmosás, korrupció, csalás és okirathamisítás gyanújával, és megtiltotta neki, hogy elhagyja az országot.

A portugál Porto városának zsidó közössége közölte, hogy a botrányt követően nem működik tovább együtt a kormánnyal a szefárd származású személyek honosítása ügyében.

A 2015-ös törvény alapján eddig mintegy 57 ezren kaptak állampolgárságot Portugáliában.

A portói zsidó közösség visszautasítja a korrupcióval kapcsolatos vádakat

Az ismert orosz oligarcha, Roman Abramivics állampolgársági eljárását vizsgálják a portugál hatóságok. „Mindössze a 250 eurós regisztrációs díjat kaptuk meg” – állítja a közösség.