Irán állítólag izraeli szabotázsakciót akadályozott meg

Iráni médiajelentések szerint a teheráni hatóságok meghiúsítottak egy szabotázsakciót az ország egyik kulcsfontosságú atomlétesítménye ellen, és több olyan embert őrizetbe vettek, akik a jelentések szerint egy Izraellel kapcsolatban álló hálózat tagjai.

A bejelentést hétfő este tették, néhány órával azután, hogy felfüggesztették Irán és a nagyhatalmak között a 2015. évi atomalku megmentésére irányuló tárgyalásokat. Ez utóbbiban Irán vállalta, hogy a gazdaságát fojtogató szankciók fokozatos feloldásáért cserébe korlátozza nukleáris tevékenységeit.

Iránt azzal gyanúsítják, hogy polgári célú atomprogramja örvén atomfegyvert kíván kifejleszteni. Ezt Teherán végig tagadta. Izrael álláspontja, hogy a 2015. évi megállapodás nem eléggé kényszerítő erejű.

Teherán korábban már többször megvádolta Izraelt atomlétesítményei és az ott dolgozó tudósok elleni támadásokkal.

A gyanúsítottakat, „akik a fordói atomlétesítmény működését akarták szabotálni, őrizetbe vette a Forradalmi Gárda hírszerző szolgálata”, amely ezáltal meghiúsította a műveletet

– jelentette hétfő este az IRNA hivatalon hírügynökség.

A hírügynökség nem közölte, hány embert, kiket és mikor vettek őrizetbe.

A Teherántól mintegy 180 kilométernyire délre fekvő Fordóban urándúsító üzem működik.

Az IRNA szerint az izraeli hírszerzés ügynökei megpróbáltak a fordói üzem egyik alkalmazottja közelébe férkőzni, az egyik szomszédját „beszervezve”.

Irán az izraeli titkosszolgálatoknak tulajdonította a natanzi urándúsító elleni 2021. évi szabotázsakciót és egy iráni tudós 2020 novemberében, Teherán közelében történt meggyilkolását.

Titkos információk derültek ki a Moszad iráni akcióiról

Izrael állítólag belülről robbantotta fel a natanzi nukleáris létesítményt. De hogyan? Most egy újságíró kiszivárogtatta a Moszad elképesztő akciójának részleteit.