Elon Musk párbajra hívta Putyint, az oroszok Puskint idézve reagáltak

A Tesla milliárdos vezérigazgatója, Elon Musk hétfőn reggel a Twitteren kihívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt „egyszemélyes harcra” Ukrajna ügyében – számolt be a Forbes. 

„Ezennel kihívom Vlagyimir Putyint egyszemélyes harcra”, a „tét pedig Ukrajna” – írta Musk hétfő reggel egy Twitter-bejegyzésben, az orosz ábécét használva Putyin nevének írására, miközben Ukrajnát az ország saját nyelvén írta.

Egy orosz nyelvű üzenetben Musk megjelölte a Kreml hivatalos Twitter-fiókját, és megkérdezte: „Beleegyeznek ebbe a küzdelembe?”.

Dmitrij Rogozin, az orosz Roszkozmosz űrprogram főigazgatója Alekszandr Puskin „A pap és munkása, Balda meséje” című művének egy versével válaszolt Musknak.

„Te, kis ördög, még fiatal vagy” – idézte Rogozin Puskin népmeséjét, majd hozzátette: „Gyenge vagy ahhoz, hogy versenyezz velem, csak időpocsékolás lenne. Előbb előzd meg a bátyámat”.

Musk a maga részéről megismételte, hogy „teljesen komolyan” gondolja az ajánlatot, és amikor megkérdezték tőle, hogy meglepődne-e, ha Putyin elfogadná a kihívást, Musk ragaszkodott hozzá, hogy „megtiszteltetés lenne”.

„Ha Putyin ilyen könnyen meg tudná alázni a nyugatot, akkor elfogadná a kihívást” – írta Musk egy másik válaszában a Twitteren. „De nem fogja.”

Nem ez az első alkalom, hogy Musk, aki a közösségi médiában néha kiszámíthatatlan posztjairól ismert, kommentálja az Oroszország és Ukrajna közötti háborút. A milliárdos korábban már gúnyolódott orosz tisztviselőkön a közösségi médiában, legutóbb arra válaszul, hogy Oroszország elzárta az Egyesült Államokat a rakétáihoz való hozzáféréstől, Musk pedig azzal viccelődött, hogy a SpaceX rakétáit ehelyett „amerikai seprűnyélen” szállítják majd.

Miután Ukrajna kormánya a világ nagyvállalataitól kért támogatást, és arra kérte őket, hogy lépjenek fel Oroszország ellen, Musk is egyike volt azoknak a milliárdosoknak, akik felajánlották segítségüket.

Február végén a Tesla és a SpaceX alapítója beleegyezett, hogy Starlink műholdas internet-antennákat biztosít Ukrajnának, így a szolgáltatást ingyen kínálja, és lehetővé teszi, hogy az állampolgárok az országszerte zajló súlyos harcok ellenére is kapcsolatban maradjanak.

Elon Musk Starlinkje nem hajlandó blokkolni az orosz médiaszervezeteket

Musk továbbá felszólította az Egyesült Államokat a hazai energiatermelés növelésére, annak ellenére, hogy ez negatívan hatna másik vállalatára, a Teslára.