Oroszország is nyitott a Jeruzsálemben történő béketárgyalásokra

Oroszország nyitott arra, hogy Jeruzsálemben tárgyalásokat tartson Ukrajnával – közölte egy magas rangú diplomáciai forrás szombaton, nem sokkal azután, hogy Naftali Bennett miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt egymással.

Zelenszkij korábban szombaton azt mondta, hogy „jelenleg nem konstruktív az, hogy Oroszországban, Ukrajnában vagy Fehéroroszországban tartsanak megbeszéléseket. Ezek nem azok a helyek, ahol meg tudunk állapodni a háború leállításáról…

Hogy Izraelt, különösen Jeruzsálemet ilyen helynek tartom-e? Azt hiszem, a válasz igen.”

Oroszország nem utasította el a jeruzsálemi tárgyalások ötletét – mondta a diplomáciai forrás -, de Izrael nem biztos, hogy a tárgyalások házigazdája kellene legyen – számolt be a The JPost.

„Tapasztalatainkból tudjuk, hogy az esélytelen tárgyalások rosszabb helyzethez vezetnek a helyszínen”

– mondta a forrás.

„Meg kell néznünk, hogy valóban hasznosak lehetünk-e”

– tette hozzá a forrás.

„Ha áttörést érhetünk el, bármit megteszünk. Ami pedig Naftali Bennett miniszterelnök közvetítését illeti Oroszország és Ukrajna között, nem erőltetünk semmit”

– mondta a forrás.

Jeruzsálemben találkozhat Putyin és Zelenszkij

Zelenszkij szerint Izrael „fontos szerepet” játszhat a háború befejezésére irányuló erőfeszítésekben.

A megjegyzés azután hangzott el, hogy Kijev és Jeruzsálem cáfolta azt a jelentést, amely szerint Bennett azt mondta Zelenszkijnek, hogy fogadja el Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlatát a háború befejezésére.

„Az embereknek meg kell érteniük, hogy soha nem fogunk nyomást gyakorolni Zelenszkijre egyik irányba sem”

– mondta a forrás.

„Ez helytelen dolog… Az ukrán elnöknek és az ukránoknak kell meghozniuk a döntést, és a támogatásunkat élvezni fogják. Ez nem Bennett kezdeményezése”

– tette hozzá a forrás, mondván, hogy Zelenszkij szombaton kérte, hogy beszélhessen Bennett-tel, és már régóta keresi Izraelt, mint közvetítőt Oroszországgal.

Bennett álláspontja az, hogy mindig fogadja Zelenszkij hívásait, és megpróbál segíteni, ha tud – tette hozzá a forrás.

A forrás Zelenszkij közelmúltbeli kijelentéseit, miszerint hajlandó lemondani Ukrajna NATO-csatlakozási kísérletéről, valamint azt, hogy Oroszország már nem követeli Ukrajna teljes demilitarizálását – a forrás szerint azt mutatja, hogy

„nem akarják már térdre kényszeríteni Ukrajnát”, ami annak jele lehet, hogy Ukrajna és Oroszország fokozatosan halad a megállapodás irányába.

Bennett: Izraelnek minden lehetőséget meg kell ragadnia a béke elősegítésére

A izraeli miniszterelnök szerint országának erkölcsi kötelessége, hogy kísérletet tegyen a béke elősegítésére, még akkor is ha kicsi arra az esély.