Rakétatámadás érte a kurd fővárost

Több rakéta csapódott be vasárnapra virradóra az észak-iraki autonóm Kurdisztán régió székhelyén – közölte Omid Hosnav, Erbíl városának kormányzója.

„Hamarosan kiderítjük, ki felelős ezért a terrorcselekményért. Erbílben a helyzet ellenőrzés alatt van. Nagyobb károk keletkeztek a Kurdistan-24 televízió épületében, áldozatok nincsenek”

– mondta Hosnav.

Saman Barzandzsi, a régió egészségügyi minisztere az állami televíziónak nyilatkozva szintén megerősítette, hogy nincsenek halálos áldozatai, vagy sebesültjei az erbíli robbanásoknak.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes a Reuters globális hírügynökségnek arról számolt be, hogy a rakétákat Iránból indították, de egyéb információt nem közölt.

A kurdisztáni terrorellenes erők szerint az egy tucat ballisztikus rakétát Irak területén kívülről indították.

Független nyílt forrású hírszerzéssel (OSINT) foglalkozó csatornák megosztották azokat a videókat, amelyeket iráni civilek készítettek, és amelyeken a támadás idején Iránból kilőtt rakéták láthatóak – írja a The Jpost.

https://twitter.com/SaadoonMustafa/status/1502773207727808518?s=20&t=8JA30OORmq4wm8MGiS9nPw

Az egyik videó készítési helyét az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartományban található Khasábáddal azonosították.

A Rudav kurd hírportál ugyanakkor tizennégy rakéta becsapódásáról jelentett az erbíli amerikai főkonzulátus térségében.

Egyelőre nem világos, hogy az új amerikai főkonzulátus jelenleg még üresen álló épülete lett volna a célpont.

A városban riadókürtök szólaltak meg. A Washington vezette katonai koalíció harci repülőgépei felderítő repüléseket végeznek a térségben.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a „felháborító támadásnak” nem voltak amerikai katonai áldozatai, s károk sem keletkeztek az Erbílben található amerikai kormányzati épületekben. A történtek nyomán megerősítették Bagdadban az amerikai nagykövetség védelmét, az épületet lezárták.

A támadás elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett, de az iraki amerikai jelenlétet ellenző, Irán-barát iraki síita milíciák évek óta rendszeresen támadják rakétákkal és drónokkal az amerikai csapatok által használt támaszpontokat és diplomáciai létesítményeket.

A tinédzsergyilkos húszik ezúttal rakétával lőttek egy ünneplő tömegbe

A húszik ballisztikus rakétája Midi egy belvárosi terén csapódott be, ahol éppen több száz helyi lakos és katona vett részt az 1962-es forradalom évfordulóján tartott nemzeti ünnepen.