Megrendezte maga ellen a rasszista támadást, most elítélte a bíróság

Jussie Smollett amerikai színészt 150 nap börtönbüntetésre ítélték, miután az esküdtszék megállapította, hogy hazudott a rendőrségnek arról, hogy gyűlölet-bűncselekmény áldozata lett – írja a BBC. 

A 39 éves egykori Empire-sztárt decemberben bűnösnek találták öt rendzavarás bűntettének vádjában, miután hamis bejelentést tett a megtévesztő támadásról.

Az ítélet 30 hónap próbaidőre felfüggesztett büntetést, valamint 145 000 dollár (110 000 font) kártérítést és pénzbírságot is tartalmaz.

Az ítélethirdetést követően Smollett így kiabált: „Nem én tettem ezt!”

A per egy három évvel ezelőtti incidensből ered, amikor Smollett azt állította, hogy két „Trump szavazó” megtámadta.

A színész, aki fekete és meleg, azt mondta, hogy a támadók szidalmakat kiabáltak rá és egy Trump-szlogent, „vegyi anyagot” öntöttek rá, és hurkot kötöttek a nyakára, miközben 2019 januárjában késő este sétált.

Később kiderült, hogy a két nigériai férfi „támadta” meg, akiket ő bérelt fel, és akik statiszták voltak a sorozatában. A tavalyi tárgyaláson a hat férfiból és hat nőből álló esküdtszék meghallgatta Abimbola és Olabinjo Osundairo testvéreket, akik azt vallották, hogy Smollett fizetett nekik a támadás megszervezéséért, és 3500 dollárt fizetett nekik a támadás végrehajtásáért.

Az állítólagos támadás után Smollett napokig járta a sajtót a történetével, és olyan politikusok is kiálltak mellette mint Kamala Harris és Alexandria Ocasio-Cortez. Miután kiderült, hogy a férfi maga ellen rendezte a támadást, a politikusok nem vonták vissza a nyilatkozataikat.

Összeállítás a média szereplőkről, akik elhitték, hogy Chicagóban, a hidegben két „Trump szavazó” felismerte a hip-hop sorozatban szereplő színészt és „megtámadták”:

Great Compilation – Liberals Who Swallowed The Smollett Hoax Without Question

Sorry, I couldn’t find Don Lemon’s stupid comments. They popped up after I posted this. Celebrity Jussie Smollett supporters grapple with hoax reports – Fake…

James Linn bíró többször is közvetlenül Smolletthez fordult, és megjegyezte, hogy az ügy által kiváltott „példátlan” médiafigyelem általában a gyilkossági ügyeknek van fenntartva.

„Semmi olyat nem tudok ma itt tenni, ami megközelíthetné azt a kárt, amit ön már okozott a saját életében” – mondta Linn bíró Smollettnek. „Felforgatta az életét a viselkedésével és a csínytevéseivel”.

„Ön csak egy sarlatán, aki úgy tesz, mintha egy gyűlölet-bűncselekmény áldozata lenne, és ez szégyenletes” – tette hozzá később Linn.

Az ítélethirdetést követően Smollett felemelt ököllel hagyta el a tárgyalótermet, és felkiáltott: „Ártatlan vagyok, és nem leszek öngyilkos”.

„Ha ezt tettem, akkor ez azt jelenti, hogy ököllel döftem bele az ebben az országban több mint 400 éve élő fekete amerikaiak félelmeibe és az LMBT közösség félelmeibe” – mondta. „De nem én tettem ezt.”

Fotó:  EPA/CHICAGO TRIBUNE POOL / BRIAN CASSELLA / POOL

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Lehet, hogy polgárháború felé tartunk” – Heather Mac Donald a Neokohnnak

Az amerikai politikai kommentátor lapunknak elmondta, hogy miért nem működnek a „sokszínűségi” politikák, és miért probléma az egyetemek „elnőiesedése”. Hajdú Tímea interjúja.