A jeruzsálemi ukrán nagykövet szerint Izrael nem támogatja eléggé Ukrajnát

Izrael közvetítői szerepe nem menti fel, hogy nem támogatja teljes mértékben Ukrajnát – mondta Jevgen Kornyijcsuk nagykövet pénteken Tel-Avivban újságíróknak – írja a Jerusalem Post. 

Kornyijcsuk lekicsinyelte az izraeli közvetítés eddigi hatását, megjegyezve, hogy sokan pályáznak erre a szerepre, és egyikük sem volt sikeres.

Fintorogva megjegyezte, hogy „ha [a volt izraeli miniszterelnök] Golda Meir vagy [a volt cionista vezető] Ze’ev Jabotinsky lenne hatalmon”, akkor talán más lenne a helyzet.

Kornijcsuk felszólította Izraelt, hogy teljes mértékben szankcionálja Oroszországot, fogadjon be több menekültet, és küldjön Ukrajnának katonai és fokozott humanitárius segítséget.

Ukrajna elvárja, hogy Izrael „csatlakozzon a szövetség szankcióihoz, beleértve, de nem csak az Egyesült Államok és az Európai Unió szankcióit” – mondta.

Ettől függetlenül – mondta – „reméljük, hogy erkölcsileg minden egyes izraeli nagyvállalat meghozza azt a döntést, hogy felhagy az Oroszországgal való együttműködéssel”.

Kornyijcsuk felszólította Izraelt arra is, hogy küldjön több „orvosi támogatást és védelmi felszerelést”.

Megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyan „különleges érzelmeket érez Izrael iránt, mert az édesanyja zsidó”, de ennek az érzésnek kölcsönösnek kell lennie.

A témák listáján szerepelt Izrael válasza Zelenszkij kérésére, hogy virtuálisan Ukrajnából szólaljon fel a Knesszetben – ez az esemény várhatóan a Zoomon keresztül fog megtörténni. Kornyijcsuk elmondta, hogy szerinte ennek a teljes plénum előtt kellett volna megtörténnie.

„Nem hiszem, hogy megfelelő kifogás volt, hogy a Knesszet szabadságon volt” – mondta.

Amikor a Palesztin Hatóság álláspontjáról kérdezték, azt mondta, hogy Ukrajna „nagyon kevés támogatást kapott a palesztinoktól”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egy sarokba szorított Putyin veszélyt jelenthet Izraelre?

Izraelben sokan attól tartanak, hogy Moszkva következő lépése Ukrajna után a Közel-Keleten lesz – ahol Moszkva Izrael legádázabb ellenségeivel szövetkezik.