A Jad Vasem felfüggeszti a partnerséget Roman Abramoviccsal

A Jad Vasem csütörtökön közölte, hogy felfüggesztette stratégiai partnerségét Roman Abramovics izraeli-orosz oligarchával, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő múltbeli kapcsolatai miatt – írja az Ujkelet.live

Abramovics múlt hónapban nagy összegű ígért a Jad Vasemnek.

Csütörtökön az Egyesült Királyság hivatalosan is szankcionálta Abramovicsot, és ezzel megakadályozták, hogy eladhassa a Chelseat.

Izraeli média riportok februárban arról számoltak be, hogy helyi intézmények, köztük a Jad Vasem és a Tel-Avivi Egyetem levelet írt Tom Nidesnak, az Egyesült Államok izraeli nagykövetének, arra kérve az Egyesült Államokat, hogy ne szankcionálja Abramovicsot, aki izraeli állampolgársággal is rendelkezik.

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter múlt hónapban figyelmeztette a kabinet minisztereit, hogy ne segítsenek az orosz-zsidó oligarchákon, akiket nemzetközi szankciókkal sújtanak vagy a jövőben célba vehetnek, állítja három miniszter, aki részt vett a kormányülésen a Walla hírportál szerint.

A Putyin elnökhöz közel álló oligarchák az Ukrajna elleni orosz invázió miatt kiszabott amerikai és európai szankciók fő célpontjai. Sok orosz oligarchának vannak vagyontárgyai, bankszámlái és üzletei Izraelben.

Lapid azt mondta a kabinetnek, hogy Izrael mindeddig nem kapott felkérést sem az Egyesült Államoktól, sem az EU-tól, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz.

De magas rangú izraeli tisztviselők a Wallának azt nyilatkozták, hogy Izraelnek lehet nem lesz más választása, mint bevezetni a szankciókat.

Izraeli sajtó: Bennett szerint Putyin nem tűnt se őrültnek, se dühösnek

A13-as csatorna Bennetthez közel álló forrásra hivatkozva úgy tudja, hogy a miniszterelnök szerint Putyin „nem hirdet összeesküvés-elméletet és nem irracionális.”