Megszavazta az amerikai képviselőház a Vaskupola finanszírozását

A belpolitikai viták miatti több hónapos késés után az Egyesült Államok Képviselőháza szerdán jóváhagyta az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer finanszírozását, 1 milliárd dollár értékben — írja az ujkelet.live.

A pénzből a rendszer elfogó rakétáit finanszírozzák, miután jelentős mennyiséget vetettek be az ország védelmére a gázai Hamász terrorszervezettel folytatott májusi konfliktus során.

A szenátus a következő napokban szavaz a védelmi segélyekről.

A törvényjavaslat kiterjed 3,3 milliárd dolláros biztonsági segítségnyújtásra és 500 millió dolláros rakétavédelmi partnerségekre is, amelyekről korábban az Egyesült Államok és Izrael között 2015-ös egyetértési megállapodás részeként állapodtak meg.

Az Obama-kormány és Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kormánya között több hónapokig tartó heves tárgyalások eredményeként létrejött memorandum 10 éves időszakra és 38 milliárd dolláros katonai segélyre vonatkozik Izrael számára.

Benny Ganz izraeli védelmi miniszter üdvözölte a fejleményt, amely szerinte „lehetővé teszi, hogy jobban megvédjük polgárainkat”, és köszönetet mondott Joe Biden elnök „megalkuvást nem tűrő támogatásáért”.

Naftali Bennett miniszterelnök szintén köszönetet mondott ,,Izrael barátainak” a Képviselőházban, különösen Joe Biden elnöknek a biztonsági segélycsomag biztosításáért.

A tavaly májusi gázai harcok után Biden elnök kijelentette, hogy biztosította Benjámin Netanjahu akkori miniszterelnököt „Izrael Vaskupola rendszerének feltöltésére irányuló teljes támogatásáról”.

A Képviselőház szeptemberben elsöprő többséggel jóváhagyta a Vaskupola finanszírozását, mint önálló intézkedést.

A szavazás néhány nappal azután történt, hogy progresszív demokraták egy csoportja nyomást gyakorolt Biden elnökre annak érdekében, hogy a Vaskupola-finanszírozás kikerüljön a költségvetési törvényjavaslatból. A fejlemény feltűnést keltő szalagcímekhez vezetett, azzal a felütéssel, hogy a demokraták elutasítják az Egyesült Államok támogatását a Vaskupola számára.

A The Iron Dome Supplemental Appropriations Act végül 420-9 arányban elfogadásra került. Két demokrata képviselő, Alexandria Ocasio-Cortez és Hank Johnson tartózkodott.

Annak ellenére, hogy a képviselőházban elsöprő támogatást kapott, mint önálló törvényjavaslat, a Vaskupola finanszírozása október óta stagnál a szenátusban, mivel Rand Paul republikánus szenátor megakadályozta, hogy a Szenátuson keresztül felgyorsítsák a folyamatot.

Napokkal korábban Paul tiltakozott a Vaskupola-törvényjavaslat gyors elfogadása ellen. Decemberben szintén akadályozta a törvény elfogadására irányuló kísérleteket.

Izrael megakadályozta a Vaskupola eladását Ukrajnának

Izrael szerint az eladás jelentős feszültségeket okozna Oroszországgal való viszonyában.