Izrael megakadályozta a Vaskupola eladását Ukrajnának

Izrael szerint az eladás jelentős feszültségeket okozna Oroszországgal való viszonyában.

A Jediot Áchronot szerint Ukrajna először tavaly tavasszal érdeklődött a Vaskupola rakétavédelmi rendszer beszerzése iránt.

Az Izrael és a Hamász között 2021 májusában kirobbant konfliktus után Ukrajna kampányt indított Washingtonban, hogy megnyerje az amerikai törvényhozók támogatását az Vaskupola védelmi rendszer eladásához.

Mivel azonban a Vaskupola Izrael és az Egyesült Államok közös fejlesztése, mindkét félnek jóvá kell hagynia a harmadik országoknak történő értékesítést.

Izraeli tisztviselők nem hivatalosan közölték a Biden-kormánnyal, hogy Izrael nem engedélyezheti a Vaskupola eladását Ukrajnának, tekintettel az Oroszországgal fennálló jelenlegi helyzetre, illetve Jeruzsálem és Moszkva bonyolult kapcsolatára.

Ukrajna azóta hivatalosan is kérvényezte mind a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, mind az amerikai gyártmányú Patriot rakéták beszerzését.

Az elmúlt hónapokban Ukrajna közvetlenül a Bennett-kormányhoz fordult, kérve Izrael támogatását a rendszer megvételéhez. Február elején az ukrán külügyminiszter interjút adott az izraeli Kan közszolgálati csatornának, hangsúlyozva Ukrajna azon óhaját, hogy izraeli fegyverrendszereket szerezzen be. Az izraeli elutasítás ellenére Ukrajna továbbra is reménykedik legalább a Patriot rakéták beszerzésében, bár a Biden-kormányzat várhatóan elutasítja a kérést.

Élelmiszerkészleteket halmoznak fel az inváziótól tartó ukrán zsidók

Adománygyűjtő kampány, élelmiszerfelhalmozás és műholdas telefonok beszerzése; így készül az ukrajnai zsidóság a legrosszabbra.