Élelmiszerkészleteket halmoznak fel az inváziótól tartó ukrán zsidók

Adománygyűjtő kampány, élelmiszerfelhalmozás és műholdas telefonok beszerzése is részei azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket az orosz inváziótól való félelem miatt tesznek a helyi zsidó szervezetek Ukrajnában. Az Oroszországi Zsidó Közösségek szövetsége, a Chábádhoz kapcsolódó szervezet fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy száraz élelmiszereket vásároljon, amelyeket vészhelyzet esetére tárolnak.

A Szövetség egyik vezetője elmondta, hogy több tucat műholdas telefont vásárolt, amelyeket invázió esetén használnának – írja a Jerusalem Post.

„Ahogy azt néhány hónappal ezelőtt a kazahsztáni zavargások idején láttuk, az internet és a kommunikációs rendszerek mind leálltak” – mondta a Jerusalem Postnak adott telefonos interjúban. „Az oroszok olyan erősek, hogy feltételezhető, hogy szabotálhatják az ukrán kommunikációs rendszereket. Ezért több tíz közösségnek küldtük el a legmodernebb műholdas telefonokat, és dolgozunk továbbiak vásárlásán, hogy minden ukrajnai közösség képes legyen kommunikálni egymással és velünk a szükség idején”.

„Miközben minden zsidó szervezet menekül Ukrajnából, a mi rabbijaink mind a helyükön vannak és itt maradnak” – mondta a Zsidó Szövetség vezető tisztségviselője, hozzátéve, hogy a szervezet raktárai tele vannak rizzsel, hajdinával, konzervekkel, hordozható lámpásokkal és elemekkel.

A Chábádnak mintegy 150 sluschim (küldött) családja van Ukrajnában, nem számítva a helyi zsidókat, akik a hászid közösséghez tartoznak. Arra a kérdésre, hogy ki finanszírozza ezeket az erőfeszítéseket, a forrás a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Szövetségét említette, hozzátéve, hogy „ők voltak az elsők, akik segítséget ajánlottak fel”.

Az ukrajnai Odesszában található Tikva zsidó árvaház az elmúlt napokban nyomás alá került, mivel két vezető tanára emigráns, akiket azonnali távozásra utasítottak. Négy Sherut Leumi (Nemzeti Szolgálat) önkéntesét is felszólították, hogy hagyja el az országot.

A Tikva alapítója, Shlomo Baksht rabbi a Postnak elmondta, hogy nagyon aggódik.

„A tanárainkat arra utasították, hogy szombaton hagyják el Ukrajnát” – mondta. „A fiatal önkéntesek Izraelbe való visszautazását meg tudjuk oldani, de az, hogy ezek a tanárok hirtelen távoznak ebben a nehéz időszakban, nagy kárt okozhat 300 gyermekünknek. A tanárok erkölcsileg és lelkileg is kötődnek az árvaházakhoz. Ha ebben a nehéz időszakban elhagyják őket, az pusztító lesz, és időbe és erőforrásokba fog kerülni, hogy újra elnyerjük az árvák bizalmát”.

„Arra kértek, hogy segítsek nekik” – mondta. „Még arra is hajlandóak, hogy feladják az oktatási minisztériumhoz való tartozásukat, de azt mondták nekik, hogy ez visszaüthet rájuk, amikor visszatérnek Izraelbe. A múltban, amikor a tanárok azonnal elmentek, az elhagyatottsági problémákat okozott, amelyekkel hosszasan kellett foglalkoznunk egy pszichológussal.

Yaakov Bleich rabbi, Kijev és Ukrajna főrabbija a Postnak elmondta, hogy csalódott az izraeli kormányban.

„Izrael Állam semmit sem tesz az ukrajnai helyi zsidó közösségekért, hacsak nem fontolgatják az alijázást” – mondta. „Az izraeli kormány elsősorban a saját állampolgáraival törődik, és ez szégyen”.

„Élelmiszert kell raktározni az idősotthonok, árvaházak, közösségek, jesivák, bentlakásos iskolák és mások számára. A diaszpóraügyi minisztérium azt mondta, talán sikerül meggyőzniük a miniszterelnöki hivatalt, hogy segítsen nekünk”.

Az ukrajnai zsidó közösségek adománygyűjtő kampányt indítanak, mondta Bleich.
„Kapcsolatban állunk a Chábád Föderációval és más közösségekkel, hogy összehangoljuk az álláspontokat azzal kapcsolatban, hogy mire gyűjtünk adományt” – mondta.

A jégmezők lovagja és az orosz világrend

Az orosz döntéshozók számára “racionális” döntések egy teljesen másfajta stratégiai kultúrából nőnek ki: a végtelen síkság kultúrájából. Robert C. Castel elemzése.