Zsinagógát építenek az Olajfák hegyén

Az Ábrahám és Menachem Lubinsky testvérek, az Olajfák hegyének örökségvédelmét szolgáló Nemzetközi Bizottság a Har HaZeitimért (ICHH) csoport alapítói által vezetett küldöttség a héten érkezett Izraelbe az Egyesült Államokból, hogy aláírja a megállapodást, amelynek értelmében látogatóközpont épülne az ősi helyszínen.

„A látogatóközpont, amely 12 évvel az ICHH megalapítása után épül fel, magában foglal egy információs központot, egy zsinagógát, oktatási képzési központot, könyvtárat, két előadótermet, és még sok mást”

– áll az ICHH közleményében.

A megállapodás aláírásakor Ze’ev Elkin jeruzsálemi ügyekért és örökségvédelemért felelős miniszter elmondta:

„A Jeruzsálemmel való kapcsolat itt, az Olajfák hegyén kezdődik … A Jeruzsálemi és Örökségvédelmi Minisztérium az én vezetésem alatt jelentős forrásokat fektet be az Olajfák hegyének fejlesztésébe, mind a látogatóközpontba, mind pedig az év során rendszeresen támogatott tevékenységekbe. Minél többen jönnek, annál nagyobb a biztonság és az értékmegőrzés”.

Jeruzsálem polgármestere, Moshe Leon a megállapodás aláírásakor azt mondta, hogy

„most lehetőségünk van arra, hogy megvalósítsuk az álmát. Ön mozgósította a kormányt és sok mást, és önkormányzatunkkal együtt készen állunk az előrehaladásra”.

Abraham Lubinsky elmondta, hogy „együtt fogunk felépíteni egy látogatóközpontot, és várjuk a kormányzat együttműködését, hogy az építkezés a lehető leggyorsabban befejeződjön”. Testvére, Menachem Lubinsky, azt mondta:

„Olyanok voltunk, mint az álmodozók; ki gondolta volna, hogy egy ilyen központot építhetünk az Olajfák hegyén. Azt kívánom, hogy zsidók ezrei jöjjenek naponta az Olajfák hegyére, és ismerjék meg, és ismerkedjenek meg ezzel a nagyszerű történelmi helyszínnel”.

Robert C. Castel: Miért nincs béke az olajfák alatt?

Egy stabil modus vivendi Ciszjordánia arab lakosságával csak a törzsi szintre építve hozható létre.