Ukrajnai zsidó menekültek megsegítését sürgeti a szatmári rebbe

Ukrajna becslések szerint 200 ezer zsidójának helyzete világszerte aggasztja a zsidó vezetőket, mivel a közösségek különböző útvonalakon menekülnek a pergőtűz fenyegetésében, és kevés fizikai ingósággal rendelkeznek, hogy fenntartsák magukat — írja a New York-i VinNews.

A szatmári Aharon rebbe péntek este felhívta közeli munkatársait, köztük Dovid Shlomo Eckstein rabbit, a Mishmeres Chomosayich egyik vezetőjét és R’ Itamar Meisels rabbit, és panaszkodott az ukrajnai helyzet miatt. Az rebbe elmondta nekik, hogy a második világháború alatt a zsidók azt kérdezték: „hol vannak az amerikai zsidók a háború idején?”, és most mi magunk is amerikai zsidók vagyunk, és meg kell mentenünk a zsidókat, akik nagy veszélyben vannak.

A rebbe a segítségnyújtás különböző módjairól beszélt, többek között arról, hogy Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és más országokban közösségi intézményeket kell létrehozni a menekültek megsegítésére, valamint segíteni kell az Izraelbe bevándoroltakat, hogy megőrizzék hitüket.

Sábeszkor a Kiryas Yoel-i fő shulban drósét mondtak az ukrán zsidóság megmentésének szükségességéről. Megállapodás született arról, hogy Meir Zwiebel Meir és Rav Dovid Shlomo Eckstein szatmári rabbik fogják koordinálni a tevékenységeket. Vasárnap a New York-i háredi közösség aktivistáinak nagy csoportja tartott találkozót, köztük R’ Moshe Margareten a Skverből és sok más aktivista.

Az aktivisták úgy döntöttek, hogy sürgősségi küldöttséget küldenek az európai határokhoz és menekülttáborokba, hogy megnézzék, mire van szükségük a menekülteknek, és hogyan lehet segíteni nekik. Ezen kívül oroszul beszélő önkéntesekből álló csoportot szerveznek, hogy belépjenek Ukrajnába, és megkeressék azokat a zsidókat, akiknek segítségre van szükségük a háború sújtotta ország elhagyásához.

A Sátoraljaújhelyen, és a romániai Máramarosszigeten található két szatmári vendégház már megtelt az Ukrajnából érkező zsidó menekültekkel, de a jelenlegi menekülthullám további segítséget igényel.

A legnagyobb magyar város Budapest után: Brooklyn

Bár a holokauszt után kevés haszid zsidó maradt Magyarországon, a magyar kultúra meglepő módon tovább él a több mint százezer ultraortodox zsidó között Brooklynban.