Már az El Al sem fogad el kifizetéseket a Mir orosz hálózaton keresztül

Az El Al légitársaság azonnali nyilatkozatban cáfolta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter súlyos vádjait, miszerint az izraeli légitársaság, megkerülve az Oroszország bankrendszerére vonatkozó nemzetközi szankciókat, saját honlapján kifizetéseket fogadott el a Mir orosz elektronikus hálózaton keresztül.

„Miközben a világ szankcionálja Oroszországot az Ukrajnában elkövetett barbár atrocitásai miatt, egyesek szívesebben keresnek ukrán vérrel átitatott pénzt” – írta Kuleba Twitteren és csatolva az El Al oldaláról egy képernyőfotót, a történteket az „ukrán-izraeli kapcsolatokra mért erkölcstelen csapásnak” minősítette.

Az El Al gyorsan reagált, sajnálatosnak tartva, hogy a félrevezető bejegyzés közlése előtt, nem egyeztettek az illetékesekkel.

Az izraeli légitársaság hangsúlyozta, hogy négy nappal [február 28.] az ukrajnai invázió elindítása után leállította a Mir-fizetések elfogadását. A héber médiában megjelent hétfői szúrópróbaszerű ellenőrzések során kiderült, hogy az Egyesült Államokban, Izraelben és Oroszországban az El Al honlapján történő repülőjegy-foglalás során, valóban nem érhető el a Mir fizetési lehetőség.

Az izraeli légitársaság közleményében megjegyezte, hogy járatai humanitárius segélyt szállítanak Ukrajnába, valamint a visszafelé úton menekülteket hoznak Izraelbe.

„Az El Al az izraeli kormány kérésére üzemeltet járatokat Oroszországba, és addig folytatjuk az izraeliek és a zsidók kijuttatását Oroszországból, amíg csak lehetséges” – áll a légitársaság közleményében.

Ugyanakkor az El Al, azon kevés nyugati légitársaságok közé tartozik, amelyek a kormány kritikus megjegyzései ellenére továbbra is üzemeltethet járatokat Oroszországba. Megteheti azért is, mivel a Kneszet Pénzügyi Bizottsága a hónap elején beleegyezett egy 2 milliárd dolláros kezességvállalásba, így az El Al március 9-ig indít járatokat Oroszországba.

Az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankcióknak megfelelően az Oroszországba repülő légitársaságok biztosítási kötvényei érvénytelenné váltak, emiatt az izraeli államnak kell pénzügyi garanciát vállalnia.

Az El Al jelenleg jelenleg heti ötre csökkentette oroszországi járatait, ugyanakkor útvonalát is számos esetben is módosítania kell, hogy kikerülje az ukrán légteret érintő háborús zónát. Ilymódon az oroszországi utazás 90 perccel lett hosszabb, de Los Angelesbe, Torontóba és Sanghajba útirányt esetében is jelentős késésre lehet számítani.

Az orosz Aeroflot Tel Aviv és Moszkva között a mai naptól ideiglenesen felfüggeszti járatait.

Ukrán nagykövet: Bennett közvetítése többet ér Ukrajnának, mint a fegyverek

„Köszönjük az erőfeszítést, ez felbecsülhetetlen érték számunkra” – mondta Kornyijcsuk.