Izrael 25 ezer ukrán menekültet fogad be

Ajelet Saked belügyminiszter kedden közölte, hogy Izrael a háború elől menekülő ötezer ukrán menekültnek ad három hónapra szóló beutazási vízumot, megjegyezve, hogy a zsidó állam eddig nagyjából háromezer menekültet fogadott be — írja az ujkelet.live.

Tel-Avivban a sajtónak nyilatkozva Saked elmondta, hogy már 20 ezer ukrán állampolgár tartózkodik Izraelben, többségük illegálisan, de engedélyt fognak kapni a tartózkodásra.

,,Összességében Izrael ideiglenesen mintegy 25 ezer ukrán állampolgárt lát majd vendégül, amíg elmúlik a válság. Ez önmagában igen jelentős szám, minden léptékben. Ha ehhez hozzávesszük a bevándorlók visszatérés törvénye alapján történő befogadását, akkor a kihívás nagysága világossá válik. Nem kétlem, hogy sikerrel járunk”

– mondta Saked.

Az izraeliek ezentúl nem lesznek kötelesek letétet fizetni az országban menedéket kereső hozzátartozóik után, hanem kötelezettséget kell aláírniuk arra vonatkozóan, hogy a vészhelyzet elmúltával vendégeik elhagyják az országot.

Minden ukrán állampolgárnak, aki Izraelbe kíván jönni, online kérvényt kell benyújtania a Külügyminisztérium honlapján. Be kell mutatniuk a jóváhagyott űrlapot, mielőtt felszállnak az Izraelbe tartó gépre.

Ugyanakkor az izraeli állampolgárok is benyújthatnak kérelmet ukrán állampolgárok meghívására, fejenként legfeljebb egy nukleáris családra.

,,Ez lehetővé teszi az Izraelbe érkezők jobb elhelyezését is”

– állította Saked.

Jelenleg azoknak az ukrán menekülteknek, akiknek nincs elsőfokú rokonuk Izraelben, 10 ezer sékel (1,1 millió Ft) letétet kell fizetniük, amelyet távozáskor visszakapnak.

A letét a biztosíték arra, hogy az ukránok végül elhagyják Izraelt, mivel az ország ritkán ad menekültstátuszt nem zsidóknak.

Ami az ukrán zsidókat illeti, Izrael továbbra is állampolgárságot biztosít azoknak, akik Izraelbe kívánnak bevándorolni.

A visszatérés törvénye értelmében bárki, akinek legalább egy zsidó nagyszülője van, jogosult az izraeli állampolgárságra.

A teljes cikk itt olvasható.

Izrael 90 árva ukrán gyermeket fogadott be

Az érkezőket Naftali Bennett miniszterelnök és felesége, Gilát ünnepélyes ceremónia keretében fogadta a Ben Gurionon.