Zelenszkij továbbra is repüléstilalmi zónát sürget

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétvégén újra sürgette a nyugati vezetőket, hogy vezessenek be repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett, de ennek létrehozása nem tűnik valószínűnek – írja az Axios.

A repüléstilalmi övezet bevezetése a háború jelentős eszkalálódását jelentené, és a NATO-t, amelynek Ukrajna nem tagja, közvetlenül egy nukleáris hatalommal való hagyományos konfliktusba sodorná.

Az Egyesült Államok és más nagyhatalmak eddig kizárták, hogy Ukrajna felett ilyen zónát hozzanak létre.

A repüléstilalmi övezet olyan légtér, ahová bizonyos repülőgépek nem léphetnek be. Konfliktusok és háborúk során jellemzően arra használják, hogy megakadályozzák a tiltott repülőgépek légtérbe való belépését támadások indítása, csapatok és fegyverek szállítása és megfigyelés céljából.

A repüléstilalmi zónákat katonailag kell érvényesíteni, ami magában foglalhatja a tiltott légi járművek lelövését is.

Zelenszkij a múlt héten elmondta, hogy Ukrajna repüléstilalmi övezetet akar az ország „jelentős részei” felett.
„Ha a Nyugat ezt megteszi, Ukrajna sokkal kevesebb vérrel fogja legyőzni az agresszort” – állította Zelenszkij.

Az ukrán elnök többször megismételte ezt a felhívást, és azt is mondta, hogy ha az Egyesült Államok és a NATO nem hoz létre repüléstilalmi zónát, akkor harci gépeket kellene biztosítaniuk, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát.

„Ha ezt nem teszik meg, ha legalább repülőgépeket nem adnak nekünk, hogy meg tudjuk védeni magunkat, akkor csak egy következtetést vonhatunk le: Azt akarják, hogy lassan megöljenek minket” – jelentette ki Zelenszkij egy vasárnap közzétett videóban.

Miért nem valószínű, hogy a Nyugat lépni fog

Ha a nyugati országok, konkrétan a NATO repüléstilalmi zónát vezetne be, akkor az ő felelősségük lenne annak betartatása, ami a kitiltott orosz katonai repülőgépek lezuhanását jelenthetné.

„Ha a NATO elrendeli, és mi akár egyetlen orosz gépet is lelőnénk, akkor háborúban állnánk Oroszországgal” – mondja Howard Stoffer, a New Haven-i Egyetem professzora. Ez jelentős eszkaláció lenne, és a NATO jelenleg nem akarja ezt megtenni, mondja Stoffer az Axiosnak.

A korábbi konfliktusokkal ellentétben, amelyekben NFZ-ket érvényesítettek, Oroszország erős és rendkívül kifinomult hadsereggel rendelkezik, és atomhatalom.
„Ez lényegében azt igényelné, hogy az amerikai hadsereg lője le az orosz repülőket, és ezzel … egy lehetséges közvetlen háborút idézne elő Oroszországgal – amit el akarunk kerülni” – mondta csütörtökön Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Putyin azt mondta, hogy Moszkva „a fegyveres konfliktusban való részvételnek” fogja tekinteni, ha Ukrajna bármely harmadik fél által repüléstilalmi övezetté nyilvánítaná Ukrajnát.

„Abban a pillanatban a katonai konfliktus résztvevőinek fogjuk tekinteni őket, és nem számítana, hogy milyen tagok” – mondta Putyin.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2011-ben engedélyezte a NATO által végrehajtott repüléstilalmi zónát Líbia felett, hogy „megvédje az országban támadással fenyegetett polgári lakosságot”.

Borítókép: Flickr/ Ukrainian Air Force Sukhoi Su-27P Flanker

Milyen szerepet játszanak a török Bayraktar drónok az ukrán-orosz háborúban?

Egyes szakértők szerint hiába találta fel Törökország a Bayraktarral a „21. század Kalasnyikovját”, mindez kevésnek fog bizonyulni az orosz légifölénnyel szemben.