Milyen szerepet játszanak a török Bayraktar drónok az ukrán-orosz háborúban?

Míg a közelmúltban a török drónok több konfliktusban – Szíriától Líbián át Hegyi-Karabahig – bizonyították hatékonyságukat, ezúttal a terep kevésbé kedvező számukra, mondják a szakértők.

Ankara büszkeségeit, a török harci drónokat Ukrajna gyorsan bevetette Oroszország invázióját követően.

Kijev mintegy 20 Bayraktar TB2 típusú drónnal rendelkezett az orosz inváziót megelőzően, amelyeket a török hadsereg gyártott.

A viszonylag olcsó és hatékony drónoknak, Recep Tayyip Erdogan elnök volt az első számú értékesítőjük, aki a világ mintegy 15 országával kötött üzletet.

Az ankarai ukrán nagykövet rendszeresen tweetel képeket a török drónoknak tulajdonított légicsapásokról, amelyek orosz oszlopokat és tüzérséget céloztak.

„Ezek a TB2-es légicsapások a szárazföldi harcokhoz képest viszonylag kis számúak, de fontosak az ukrán morál szempontjából, pontosan azért, mert azt mutatják, hogy Oroszország nem ellenőrzi az égboltot teljesen”

– magyarázta Aaron Stein, a Foreign Policy Research Institute munkatársa.

„Az orosz légihadjárat zavarba ejtette a szakértőket, köztük engem is, akik azt a téves feltételezést tették, hogy sokkal aktívabbak lesznek Ukrajna felett”

– mondta Stein.

Ugyanakkor Stein azt jósolja, hogy az orosz légierő „valamikor a közeljövőben” le fogja győzni Ukrajna drónjait.

A Kreml a Wagner-csoport neonáci zsoldosait küldte Ukrajna „nácitlanítására”

A diverzáns akció lelepleződött, és az ukrán hatóságok 36 órás kijárási tilalmat elrendelve hajtóvadászatot indítottak a beszivárgó zsoldosok után. Hende Olivér írása.

A 21. század AK-47-ese

Az elmúlt évek több konfliktusa jó lehetőséget nyújtott a török drónoknak a bizonyításra.

2020 novemberében Hegyi-Karabahban meghatározó tényezőt jelentettek a török drónok, ami Azerbajdzsán erőit előnyhöz juttatta Örményországgal szemben a vitatott hovatartozású régióban.

Egy évvel korábban pedig Líbiában döntő szerepet játszottak a lázadók parancsnoka, Halifa Haftár tábornok által a törökök támogatta tripoli kormány ellen indított elhúzódó offenzíva visszaverésében.

Törökország korábban drónokat vetett be a kurd fegyveresek és az Oroszország támogatta szíriai kormányerők ellen is.

„Kemény, megbízható, versenyképes”

– áradozott a Bayraktarról egy névtelenséget kérő nyugati versenytárs.

„Törökország feltalálta a 21. század Kalasnyikovját”

– tette hozzá, utalva a Szovjetunió által létrehozott AK-47-es puskára, amely könnyű használhatósága és olcsó ára miatt világszerte elárasztotta a háborús övezeteket.

TB2 Bayraktar

A TB2 6,5 méter hosszú és feleakkora súlyú, mint amerikai társa, a Reaper.

Gyártója, a Baykar szerint 27 órán át képes repülni, akár 220 kilométer/órás sebességgel.

„Az a tény, hogy egy viszonylag könnyű és olcsó drón nemcsak kikerülni, hanem aktívan felkutatni és megsemmisíteni is képes a modern föld-levegő rakéta- és elektronikai hadviselési rendszereket, miközben maga kevés veszteséget szenved el, joggal keltette fel a világ figyelmét”

– mesélték Stijn Mitzer és Joost Oliemans, az ORYX szakblog munkatársai.

„A TB2 harcba lépésének eredménye a status quo megdöbbentő felborulása volt, ami számos országot arra kényszerített, hogy újragondolja a védelemhez való hozzáállását”

– magyarázták a szakértők.

Ragıp Soylu on Twitter: „Footage: Ukrainian Bayraktar TB2 armed drone reportedly is in action against the Russians in Ukraine First footage ever pic.twitter.com/zuGGNmbdy9 / Twitter”

Footage: Ukrainian Bayraktar TB2 armed drone reportedly is in action against the Russians in Ukraine First footage ever pic.twitter.com/zuGGNmbdy9

Csak nem elég

Ukrajna készletei azonban korlátozottak.

„Legalább egy drónt már elvesztettek a konfliktus első napjaiban”

– mondta Sinan Ulgen, az isztambuli Edam think-tank munkatársa.

És bár már aláírták a török drónok ukrajnai gyártásáról szóló megállapodásokat, a munka még nem kezdődött meg, és nem világos, hogy további drónok megvásárolhatók-e.

Kijev tavaly októberben használta először a TB2-t, hogy csapást mérjen egy orosz szeparatista tüzérségi állásra a kelet-ukrajnai Donbász régióban.

Ezzel azonban valószínűleg elvesztette a meglepetés egyik kulcsfontosságú elemét.

„Lehet, hogy Hegyi-Karabahban, Líbiában és Szíriában ezek megváltoztatták a helyzetet”

– mondta Ulgen.

„De ahhoz, hogy ezek a drónok hatékonyak legyenek, olyan környezetben kell működniük, ahol nincs légi fenyegetés.”

Ulgen hozzátette, hogy képesek lehetnek eltalálni az szétszóródott orosz felszereléseket, de nem valószínű, hogy elérik a legfontosabb és legjobban védett eszközöket, különösen azokat, amelyek a főváros körül állomásoznak.

„Húsz drón egyszerűen nem elég ahhoz, hogy megfordítsa a csata menetét, még ha nagyon hatékonyak is lennének”

– értett egyet Mark Cancian, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának munkatársa.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Putyin haditervének ez még csak az első fázisa

Könnyen lehet, hogy Putyin esetleg nem tévedett, hanem mindaz, amit látunk, egy jól átgondolt politikai és katonai tervezési folyamat eredménye. Robert C. Castle elemzése.