WSJ: Oroszország Szíriában toboroz katonákat, hogy Ukrajnában harcoljanak

Moszkva a Wall Street Journal értesülései szerint a városi harcokban tapasztalt katonákat toboroz Szíriában, az ukrajnai inváziójához – írja a The Times of Israel.

Oroszország a városi harcokban tapasztalt szíriai harcosokat toboroz, miközben fokozza az Ukrajnával szembeni támadásait – állítják amerikai tisztviselők, akiket a Wall Street Journal szólaltatott meg.

„Moszkva, amely február 24-én indított inváziót kelet-európai szomszédja ellen, az elmúlt napokban szíriai harcosokat toborzott abban a reményben, hogy segíthetnek Kijev elfoglalásában”

– mondta négy amerikai tisztviselő az amerikai hírportálnak.

Az egyik tisztviselő a Journalnak elmondta, hogy néhány harcos már Oroszországban van, és arra készül, hogy csatlakozzon az ukrajnai harcokhoz, bár az nem világos, hogy hány harcost toboroztak eddig, és a források nem kívántak további részletekkel szolgálni.

Külföldi harcosok egyébként már mindkét oldalon beléptek az ukrajnai konfliktusba.

Ramzan Kadirov csecsen vezető videókat osztott meg csecsen harcosokról, akik csatlakoztak az Ukrajna elleni támadáshoz, és elmondta, hogy néhányan már életüket is veszítették a harcokban.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig azt állította, hogy mintegy 20 ezer külföldi önkéntes csatlakozott már az ukrán erőkhöz.

A fővárost és a második legnagyobb várost, Harkivot még mindig az ukrán kormány tartja, míg Oroszország elfoglalta Herszon kikötővárost, és fokozta a városok ágyúzását országszerte.

Már amerikai veteránok is vannak az ukránok nemzetközi légiójában

Amerikai vezetők ugyanakkor igyekeznek a segítség más módjai felé terelni az amerikaiakat.