Már amerikai veteránok is vannak az ukránok nemzetközi légiójában

Amerikai háborús veteránok készülnek önkéntesként Ukrajnában harcolni – olvasható a The New York Times amerikai napilap internetes honlapján vasárnap.

Egy floridai egykori tengerészgyalogos, Hector – aki biztonsági okokból kérte a vezetékneve elhallgatását – pénteken repült Varsóba, hogy az ukrán hadsereg segítségére siessen. Korábban két ízben is Irakban szolgált.

Hector egyike a számos amerikai veteránnak, akik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztatására részt akarnak venni az ukrajnai harcokban. Az ukrán elnök a héten jelentette be egy „nemzetközi légió” felállítását és önkénteseket kért szerte a világból, hogy segítsék országának Oroszország ellen védelmét.

Egy másik önkéntes veterán, David Ribardo üzletember, a szárazföldi haderő volt tisztje a Volunteers for Ukraine (Önkénteseket Ukrajnának) nevű szervezetnek közvetít adományozókat a felszerelés és a repülőjegyek megvásárlására.

A veteránok elmondták, hogy a múlt tapasztatai nyomán vállalják az önkéntességet. Vannak közöttük, akik a kudarcba fulladt iraki és afganisztáni misszió után akarnak szépíteni, mások a demokráciát akarják megvédeni a totális lerohanóval szemben.

Amerikai vezetők igyekeznek a segítség más módjai felé terelni az amerikaiakat.

A héten tartott sajtótájékoztatóján Antony Blinken külügyminiszter humanitárius segítségnyújtást végző civil szervezetek támogatására szólította fel a segíteni vágyókat, valamint arra, hogy

„Ukrajna ügyének és az Oroszország okozta válság békés megoldásának védelmezőiként” lépjenek fel.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnapi online sajtótájékoztatóján az Interfax-Ukrajna hírügynökség jelentése szerint közölte, ötvenkét ország veteránjai és önkéntesei utaznak Ukrajnában, hogy az ukránok oldalán harcoljanak Oroszország ellen. Hozzátette, hogy a jelentkezők száma már húszezer körül jár.

Ukrán tisztviselő: Oroszország anyái, gyertek Kijevbe és vigyétek el a fiaitokat

„A Kijevben fogságba esett orosz katonákat vissza fogják adni a családjuknak, ha a boldogtalan orosz anyák elviszik őket” – írta Anton Gerascsenko.