Törölték az orosz operaénekesnő előadásait, mert csak a háborút ítélte el

Az operaház szerint azért kellett megválniuk a szoprántól, mert a háborút ugyan elítélte, de nem ítélte el nyilvánosan az orosz elnököt. 

A Metropolitan Operában 192 előadás után Anna Netrebko a világ egyik legkeresettebb szopránja idén nem léphet fel – számolt be a Fox News.

A Met többször is megpróbálta meggyőzni a háborút bíráló nyilatkozatokat tevő Netrebkót, hogy ítélje el Putyint, de nem sikerült meggyőzni az énekesnőt.

„Ez nagy művészi veszteség a Met és az opera számára” – mondta Peter Gelb főigazgató csütörtöki nyilatkozatában.

„Anna a Met történetének egyik legnagyobb énekesnője, de mivel Putyin ártatlan áldozatokat gyilkol Ukrajnában, nem volt más lehetőség számunkra” – állította Gelb.

Gelb vasárnap közleményben tette egyértelművé, hogy a Met nem fog olyan művészekkel dolgozni, akik Putyint támogatják.

Miután az 50 éves Netrebko nem volt hajlandó nyilvánosan elítélni Putyint, lemondta soron következő fellépéseit.

„Ellenzem ezt az értelmetlen agressziós háborút, és felszólítom Oroszországot, hogy most azonnal fejezze be ezt a háborút, hogy mindannyiunkat megmentsen. Most azonnal békére van szükségünk”

– mondta az énekesnő. – Ez nem az az idő, amikor zenélhetek és felléphetek. Ezért úgy döntöttem, hogy egyelőre visszalépek a fellépéstől. Ez egy rendkívül nehéz döntés számomra, de tudom, hogy a közönségem megérti és tiszteletben tartja ezt a döntést.”

A szoprán énekesnőt Puccini „Turandot”-jában Ljudmjla Monastyrska ukrán énekesnő váltja április 30. és május 14. között öt előadáson keresztül, köztük a május 7-i, világszerte a mozikba közvetített előadáson.

Borítókép: Flickr

Rod Dreher: Ijesztő a Nyugat oroszellenes hisztériája

Ahhoz, hogy kiállj Ukrajna mellett és az orosz agresszió ellen, nem kell, hogy bojkottáld az orosz kultúrát, és válogatás nélkül gyűlöld az oroszokat – írja a konzervatív író.