Oroszország közzétette a vele „barátságtalan” országok hivatalos listáját

Az orosz állampolgároknak és vállalatoknak külön engedélyt kell kérniük, ha „barátságtalan” külföldi szervezetekkel üzletelnek – írja a The Jerusalem Post.

Az orosz kormány honlapján hétfőn közzétették azoknak a külföldi államoknak a listáját, amelyek Oroszország szerint „barátságtalan cselekedeteket” követtek el „Oroszországgal, orosz vállalatokkal és állampolgárokkal” szemben.

A „barátságtalannak” tekintett országok, nemzetközi szervezetek és területek között szerepelnek „Ausztrália, Albánia, Andorra, az Egyesült Királyság, beleértve Jersey-t, Anguilla-t, a Brit Virgin-szigeteket, Gibraltár, az Európai Unió tagállamai (köztük Magyarország is), Izland, Kanada, Liechtenstein, Mikronézia, Monaco, Új-Zéland, Norvégia, a Koreai Köztársaság, San Marino, Észak-Macedónia, Szingapúr, az Egyesült Államok, Tajvan, Ukrajna, Montenegró, Svájc, Japán”.

Egy vasárnapi kiegészítő jogszabály kimondja, hogy az orosz állampolgároknak és vállalatoknak külön engedélyt kell kérniük, ha „barátságtalan” külföldi szervezetekkel üzletelnek.

A lista egy törvénysorozat részeként készült, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök szombati rendeletét követi, amely „ideiglenes gazdasági intézkedésekről szólt az Orosz Föderáció pénzügyi stabilitásának biztosítása érdekében”.

A lista által végrehajtandó intézkedések között szerepelt az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy az orosz állampolgárok, vállalatok és állami szervek rubelben fizessék vissza a külföldi hitelezőket.

Bár Izrael elítélte Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt, nem került fel a listára.

Izrael végig közvetítő szerepet vállalt a konfliktus során. Naftali Bennett miniszterelnök is azért repült szombaton Moszkvába, hogy Putyinnal tárgyaljon a diplomáciai megoldásról.

Bennett: Izraelnek minden lehetőséget meg kell ragadnia a béke elősegítésére

A izraeli miniszterelnök szerint országának erkölcsi kötelessége, hogy kísérletet tegyen a béke elősegítésére, még akkor is ha kicsi arra az esély.