1500 éves „varázstálakat” találtak Jeruzsálemben

Az ilyen típusú tálak Mezopotámia – a mai Irak – ősi lelőhelyeiről származnak – írja az I24News.

Egy jeruzsálemi lakás átkutatásakor több száz ritka leletre bukkantak, köztük három 1500 éves „mágikus tálra” – közölte hétfőn az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA).

Az IAA lopásmegelőzési egysége a razziát a jeruzsálemi kerületi rendőrséggel együttműködve hajtotta végre.

A lopott műkincsekkel való kereskedelem bűncselekménynek számít, és akár három évig terjedő börtönbüntetéssel is büntethető.

A mágikus varázstálak a Kr. u. 4-8. századi Mezopotámiából (a mai Irakból) származnak, arámi nyelven íródtak, és héber nyelvű idézeteket is használnak a héber nyelvű Bibliából.

„Az ilyen típusú tálak Mezopotámia – a mai Irak – ősi lelőhelyeiről származnak. A szöveget a művészek egy adott megrendelőnek írták, személyes igényeinek megfelelően”

– mondta Amir Ganor, az IAA lopásmegelőzési osztályának igazgatója.

A további leletek között több száz ókori érme, üvegáru és fegyver is szerepel.

„Az ókori tárgyak mindannyiunké. Ezek a mi örökségünk”

– mondta Eli Escozidoy, az IAA igazgatója.

„Az engedély nélküli régiségkereskedők arra ösztönzik a régiségtolvajokat, hogy lerombolják az ókori helyszíneket, hogy a régiségpiacon eladható leleteket keressenek. A pénzkeresés nevében megrongálják az ókori lelőhelyeket, a leleteket elszakítják történelmi kontextusuktól, és eltávolítják az emberiség történetének egy részét.”

Jeruzsálemi rendőrök értékes kincsekre bukkantak egy házkutatás közben

Ősi, hasmóneus-kori műtárgyakat találtak Kelet-Jeruzsálemben hanuka utolsó előtti napján. A bökkenő csak az, hogy az értékes lelet nem egy régészeti feltáráson került elő, hanem egy arab férfi otthonából – számolt be róla az Arutz7 internetes portál, amelyet a Zsido.