Jeruzsálemi rendőrök értékes kincsekre bukkantak egy házkutatás közben

Ősi, hasmóneus-kori műtárgyakat találtak Kelet-Jeruzsálemben hanuka utolsó előtti napján. A bökkenő csak az, hogy az értékes lelet nem egy régészeti feltáráson került elő, hanem egy arab férfi otthonából – számolt be róla az Arutz7 internetes portál, amelyet a Zsido.com szemlézett.

Nem mondhatjuk, hogy ez a hanuka ne bővelkedett volna fantasztikus leletekben, akár pénzérmékről, lámpásokról vagy a makkabeusok sikeres ellentámadásainak nyomairól beszélünk. Arra azonban nem számítottak a régészek, hogy ilyen váratlan környezetben bukkan fel még az ünnep legvégén egy újabb történeti emlék.

A megtalált tárgyak a polgári időszámítás kezdete előtti I. évszázadból származnak. Található köztük például egy, a hasmóneusok korából, Matitjáhu Antigonusz az utolsó hasmóneus király idejéből származó érme, melyet a Szentély menórájának, vagyis hétágú lámpásának képe látható, valamint egy pecsét, melyen a héber nyelvű felirat mellett egy olajmécses képe is szerepel.

Az értékes lelet egy harmincas éveiben járó, Kelet-Jeruzsálemben lakó arab férfi otthonából került elő. A rendőrség jeruzsálemi kerületi egysége házkutatás közben fedezte fel a több tucat, igencsak értékes pénzérméből álló leletet. A férfit előállították, a pénzeket pedig a rendőrség jeruzsálemi főhadiszállására szállították, és ott várják, hogy az Izraeli Régészeti Hatóság megkezdje a részletes szakértői felmérést. Az antik tárgyakkal kapcsolatos törvényszegések elkövetői az izraeli jog szerint legfeljebb öt évre szóló börtönbüntetésre ítélhetők.

Visszajuttatták Irakba a washingtoni Bibliamúzeumtól elkobzott Gilgames-táblát

A 3500 éves ékírásos táblát a Hobby Lobby barkácsáruház-lánctól kobozták el, amely a David Green keresztény aktivista által létesített washingtoni Bibliamúzeum számára vásárolta meg 1,67 millió dollárért a táblát.