Életmentő szívműtéten esett át egy mianmari kislány Izraelben

A nyolcéves Hannah-nak különleges engedélyt kellett kapnia, hogy Izraelbe repülhessen kezelésre a mianmari polgárháború miatt – írja a The Jerusalem Post.

Hannah-t, a nyolcéves mianmari kislányt sikeresen Izraelbe szállították, és a Save a Child’s Heart szervezeten keresztül életmentő szívműtéten esett át a héten.

Hannah nyolc évvel ezelőtt életveszélyes szívproblémával született. Három évvel ezelőtt, ötéves korában szívműtéten esett át a Wolfson Medical Centerben, ami miatt vissza kellett térnie egy újabb műtétre. Ezt azonban megnehezítette, hogy Mianmarban polgárháború tört ki, és az országba érkező és onnan induló járatokat leállították.

A Save a Child’s Heart (Mentsük meg a gyermekszíveket) egy műveletet hajtott végre, hogy Hannah-t kihozzák Mianmarból, és Izraelbe szállítsák.

„Mianmarból csak kivételes esetben engednek ki, ha nem vagy diplomata”

– magyarázta Sarah Nevo, a szervezet képviselője.

„A mianmari izraeli nagykövetséghez fordultunk, és különleges engedélyt kaptunk Hannah és az apja számára egy Dubaiba tartó járatra, hogy onnan továbbutazhassanak Izraelbe.”

A repülés éjszakáján újabb akadály merült fel. Hannah apja felhívta Nevót, hogy közölje vele, hogy nem engedik felszállni a járatra, mert nem rendelkezik védettségi-igazolvánnyal, ami elengedhetetlen a Dubajba való beutazáshoz.

A repülőtérről Hannah-t és apját egyenesen a kórházba vitték, ahol Dr. Lior Sasson és Dr. Hagai Dekel már várták őket, hogy megkezdjék a műtét előkészületeit, ami jól sikerült.

Hannah jelenleg egy holoni rehabilitációs központban lábadozik.

Szívtől szívig ér az önkéntes izraeli segítség

Hatvan ország több mint 5000 gyermekének segített már egy izraeli önkéntes orvoscsoport életmentő műtétekkel az elmúlt 24 évben.

„Ez a második alkalom, hogy Hannah-t megműtöttük, de ezúttal az utolsó pillanatig nem tudtuk, hogy megússza-e a műtétet”

– mondta Sasson.

„Annyira izgatottak és boldogok voltunk, amikor megláttuk az örömöt az arcán. Soha nem láttam még gyereket, aki ennyire boldogan érkezett volna egy műtétre.

Ez a valóság ezeknek a gyerekeknek, akiknek kontinenseken kell átkelniük, hogy életmentő orvosi ellátásban részesüljenek.”

A repülőút és a műtét finanszírozása Morris Kahntól származik, aki a szervezet megalapítása óta nagy szerepet vállal a szervezetben.

„Hannah története megható”

– mondta Kahn.

„Miután néhány évvel ezelőtt Izraelben kezelték, újabb kezelésre volt szüksége, és mi azonnal válaszoltunk a felhívásra, hogy Izraelbe hozzuk és gondozzuk őt. Hannah öröme a műtét után mindent elmondott. Megtiszteltetés és megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem ebben a műtétben, és tudtam, hogy egészségesen tér haza”

– mesélte.

A fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét sikeresen Izraelben

Az egyéves sziámi ikreket ötven fős orvoscsoport választotta szét rendkívül összetett műtéttel, amelyhez hasonlót eddig csak hússzor végeztek el sikeresen az egész világon.