Szívtől szívig ér az önkéntes izraeli segítség

Hatvan ország több mint 5000 gyermekének segített már egy izraeli önkéntes orvoscsoport életmentő műtétekkel az elmúlt 24 évben. 

Izrael legjobb énjét testesítjük meg. Működésünk alapját univerzális értékek jelentik. Elsősorban az, ahogy Szívesen segítenek bemutatjuk, milyenek vagyunk. Angliából Izraelbe bevándorolt zsidóként ez minimum bele van kódolva a DNS-térképembe.

— fogalmazott az 1995-ben egy izraeli kórházban megalapított szervezet igazgatója az israel21c.org portálnak.

Simon Fisher, a Save a Child’s Heart (SACH), Holon városában a Wolfson Medical központban működtetett szervezetükről elmondta:

ideológiáktól mentesen, határokon átívelő segítséget próbálnak nyújtani minden gyermeknek, akinek arra szüksége van.

Szerinte például a palesztin-arabok és Izrael közötti bizalom építésében komoly szerepe van az egészségügyi szolgáltatásaiknak is. „Szerintünk van értelme segíteni a szomszédainkat. Még a legrosszabb időkben is volt átjárás a határokon azért, hogy a gyerekek részt vehessenek a kezeléseken.” – tette hozzá.

Az egész történet negyedszázada azzal kezdődött, hogy egy Izraelben letelepedett amerikai szívsebészt, Ami Cohent Etiópiából keresték meg azzal, hogy ha tud, segítsen két kisgyermeknek. Ők lettek az első Izraelbe szállíttatott és meggyógyított páciensei a SACH-nak, amelynek csapata főleg a fejlődő országokra összpontosítva végzi önkéntes misszióját.

Azóta 60 ország több mint 5000 gyermekének segített mintegy 100 orvos a negyed évzázados misszióban. Ráadásul az ötezredik megműtött kisbeteg édesanyja gyerekkorában maga is Cohen professzor által megműtött páciensek közé tartozott.

Fotó: SACH – Gil Naor

A legtöbb esetben életmentő műtéti beavatkozásokról van szó, amelyhez a SACH aktivistái kiválogatják és Izraelbe szállíttatják azokat, akiknek segíteni tudnak. Akiről értesülnek, próbálnak segíteni. Egy-egy ilyen akció heteket vesz igénybe:

a gyermekek szüleikkel, kísérőikkel együtt utaznak el Izraelbe, ahol a holoni kórházban történik meg az operáció. Időközben egy 60 férőhelyes rehabilitációs épület is megépült az intézmény mellett.

Itt zajlik a több hetes kontroll, majd innen utaznak vissza hazájukba a meggyógyított gyermekek.

A israel21c.org beszámolója szerint bár a SACH munkatársai kapnak némi állami támogatást is, munkájuk sikerességét főleg privát adományozók és intézmények nagylelkűsége szavatolhatja:

egy-egy gyermek utaztatási és kezelési költsége 15 ezer dollárról indul. Évente minimum 10 millió dollárral kalkulálva akár 700 gyermeken is tudnak segíteni.

A gyermekek a jövőnk. Minden amit teszünk a tikkun olam (helyreállítani a világ rendjét) szellemiségében tesszük – mondta a szervezet igazgatója.