A legfelsőbb bíróság szerint jogosan ítélték halálra a bostoni maratoni robbantót

Az amerikai legfelsőbb bíróság visszaállította a bostoni maratoni robbantó, Dzsohar Carnajev halálos ítéletét – írja a The Times of Israel.

Az amerikai legfelsőbb bíróság 6-3 arányban úgy döntött, hogy Dzsohar Carnajev „tisztességes eljárásban részesült egy pártatlan esküdtszék előtt”, és ezzel hatályon kívül helyezte az alacsonyabb szintű bírósági döntést.

A bírák pénteken 6-3 arányban egyetértettek a Biden-kormány érveivel, amelyek szerint a szövetségi fellebbviteli bíróság tévedett, amikor elvetette a halálos ítéletet, amelyet az esküdtszék hozott Carnajevre a 2013-as maraton céljának közelében három ember halálát okozó robbantásban játszott szerepe miatt.

A bostoni fellebbviteli bíróság 2020-ban úgy döntött, hogy az eljáró bíró helytelenül zárta ki azokat a bizonyítékokat, amelyek bizonyíthatták volna, hogy Carnajevre nagy hatással volt idősebb testvére, Tamerlan, és valamilyen módon kevésbé volt felelős a robbantásért. A fellebbviteli bíróság azt is felrótta a bírónak, hogy nem kérdezte ki kellőképpen az esküdteket arról, hogy mennyire befolyásolták őket a robbantásról szóló híradások.

„Dzhokhar Carnajev szörnyű bűncselekményeket követett el. A hatodik kiegészítés mindazonáltal tisztességes eljárást garantált számára pártatlan esküdtszék előtt. Meg is kapta”

– írta Clarence Thomas bíró a legfelsőbb bíróság hat konzervatív bírójából álló többség nevében.

A bíróság három liberális bírája nevében Stephen Breyer bíró különvéleményében azt írta:

„Véleményem szerint a fellebbviteli bíróság jogszerűen járt el, amikor megállapította, hogy a kerületi bíróságnak engedélyeznie kellett volna Dzsohar számára, hogy bemutassa ezt a bizonyítékot”.

A bostoni robbantó is kapott az amerikai kormánytól Covid-segélyt

A börtönben ülő csecsen származású terrorista se maradt ki a segélycsomagból.

Breyer felszólította a bíróságot, hogy vizsgálja felül a halálbüntetést.

„Máshol is írtam már a halálbüntetés kiszabását lehetővé tevő rendszerben rejlő problémákról… Ez az ügy csak egy újabb példát szolgáltat néhány ilyen problémára”

– írta.

A most 28 éves Carnajev kivégzésére a közeljövőben nem sok esély van.

Az igazságügyi minisztérium tavaly nyáron leállította a szövetségi kivégzéseket, miután a Trump-kormányzat utolsó hat hónapjában 13 kivégzést hajtottak végre.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy ellenzi a halálbüntetést, de mégis az ő kormánya került abba a helyzetbe, hogy meg kell védenie Carnajev ítéletét a legfelsőbb bíróságon.

Nem volt kérdéses, hogy Carnajev bűnös-e csak az, hogy halálra kell-e ítélni, vagy élete hátralévő részét börtönben kell töltenie.

Carnajevet mind a 30 ellene felhozott vádpontban bűnösnek találták, beleértve az összeesküvést és a tömegpusztító fegyver használatát, valamint a Massachusetts Institute of Technology rendőrtisztjének, Sean Collier-nek a megölését a Carnajev testvérek menekülési kísérlete során. A fellebbviteli bíróság néhány kivétellel mindegyiket helybenhagyta.

A legfelsőbb bíróság októberi tárgyalásain a fő hangsúlyt azokra a bizonyítékokra helyezték, amelyek Tamerlan Carnajevet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulóján Boston Waltham külvárosában elkövetett hármas gyilkossággal gyanúsították. A bizonyítékok alátámasztották a védelem azon elméletét, hogy Dzsohar Carnaevet idősebb testvére indoktrinálta és radikalizálta.

Az eljáró bíró elutasította ezt az érvelést, és úgy döntött, hogy a Tamerlant a walthami gyilkosságokkal összekötő bizonyítékok megbízhatatlanok és irrelevánsak Dzhokhar maratoni támadásban való részvétele szempontjából.

A bíró azt is mondta, hogy a védelem érvelése csak összezavarná az esküdteket.

Progresszív bírót jelölt Biden a Legfelsőbb Bíróság megüresedett székébe

A Harvardon végzett Kenanji Brown Jackson abortusz-párti, és több alkalommal blokkolta Donald Trump bevándorlási törvények végrehajtásával kapcsolatos elnöki rendeleteit.